• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U LIPOVLJANSKOJ KNJIŽNICI OTVORENA JE IZLOŽBA O DRVENIM CRKVAMA U SLOVAČKOJ

Uz program slovačkog festivala pjesme i glazbe ‘Ked’ sa ruža rozvíjala’, Matica slovačka Lipovljani u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Lipovljani i Veleposlanstvom Slovačke u Hrvatskoj, pripremila je i svečano u lipovljanskoj knjižnici otvorila izložbu ‘Drvene crkve u Slovačkoj”, u subotu, 7. studenog. Izložbu je otvorio Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj, uz nazočnost mnogobrojnih gostiju, članova Saveza Slovaka u Hrvatskoj i članova 15-tak Matica slovačkih iz čitave Hrvatske.

                Izložba ”Drvene crkve” (‘Drevené kostoly na Slovensku’) prikazuje bogatstvo narodnog graditeljstva od drveta u Slovačkoj, tradicijsku baštinu koja je zaštićena pri UNESCO-u. Izložba prikazuje odabrane postojeće i nestale drvene crkve na području Slovačke. U Slovačkoj je postojalo oko 300 drvenih crkvi, a do sada je očuvano 50-tak takvih sakralnih spomenika kulture iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća.

Izložba pregledno prikazuje 32 postojeća i 6 nestalih objekata, uglavnom izgrađenih u sjevernom dijelu Slovačke. Najstarije očuvane rimokatoličke drvene crkve sagrađene su pod utjecajem gotičkog stila. Poseban, i u Europi jedinstven, tip drvenih crkvi čine protestantski hramovi s tlocrtom u obliku grčkog križa. Najviše su zastupljene grkokatoličke crkve, a zimljivo je da se u većini tih duhovnih hramova i sada održavaju bogoslužja.

                Na svečanom otvorenju izložbe ‘ Drvene crkve’ u lipovljanskoj knjižnici, sve prisutne i uvažene goste pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Na primjerenoj suradnji Matici slovačkoj, i posebno Veleposlanstvu Slovačke u Hrvatskoj, te njenom veleposlaniku Juraju Priputenu, zahvalio se Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Tijekom otvaranja postavljene izložbe, veleposlanik Juraj Priputen izrazio je svoje zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s Općinom Lipovljani i Maticom slovačkom općine Lipovljani, a zahvalio je i za poticanje na rad i očuvanje slovačkog identiteta i jezika,  pripadnika slovačke nacionalne manjine, koji žive na području općine Lipovljani.

Izložba o drvenim crkvama u Slovačkoj i toj slovačkoj baštini za UNESCO, može se pogledati svakog radog dana u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima do 25. studenog.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content