• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Lipovljanima održan dio smotre pjevačkih skupina čeških beseda Hrvatske

Češka beseda općine Lipovljani bila je, u subotu, 30. listopada, domaćin dijelu ovogodišnjih ‘Zpĕvánky”, smotre pjevačkih skupina Čeških beseda u Hrvatskoj. Na ”Krajanské zpĕvánky u Lipovlanech” došle su pjevačke skupine i zborovi iz 6 Beseda, s više od 100 pjevača i svirača.

        U ime domaćina, sve izvođače i goste pozdravila je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani. Zaželjela im je ugodan boravak i dobar nastup na smotri. Program ovogodišnje smotre vodila je Dana Stakor, učiteljica plesne skupine ČB općine Lipovljani.

        Ovogodišnju pjevačku smotru, otvorili su domaćini, pjevačka skupina Češke besede općine Lipovljani. Pod vodstvom prof. Franje Rodića otpjevali su dvije češke pjesme.

        Nakon pjevačke skupine iz Lipovljana, smotru je nastavila mala pjevačka skupina Češke besede iz Šibovca, uz pratnju harmonikaša. Nakon njih nastupila je pjevačka skupina iz susjednog Međurića. Uz glazbenu pratnju, pod vodstvom Josipa Ferenčakovića lijepo su izveli dvije češke pjesme.

        Mala i najmlađa glazbena skupina, na ovogodišnju smotru u Lipovljanima došla je iz Garašnice i simpatično otpjevala češke pjesme. Bez pratnje svirača, u Lipovljanima su nastupili i članovi Češke besede iz Slavonskog Broda. Veliki zbor otpjevao je lijepo i moćno pripremljene pjesme.

        Na kraju je nastupila i pjevačka skupina Češke besede Doljani, koji su pjevali na češkom jeziku, ali kantri pjesme, brze i vesele, a u kaubojskom stilu i odjeći su i nastupili, pa su razveselili prisutne izvođače i goste.

        Nakon svakog nastupa pjevačkoj skupini i najzaslužnijem pojedincu u njoj, Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani i Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj  uručile su pismeno Priznanje. Svima je na lijepo izvedenim pjesmama zahvalila Marija Valek u ime organizatora Saveza Čeha.

        Ovogodišnje ”Zpevanke” završile su zajedničkom izvedbom svih izvođača, na lipovljanskoj pozornici, najdojmljivije i prigodne pjesme, koju Česi u hrvatskoj vole pjevati: ”Ta naša, pisnička češka”. Nakon Rijeke i Lipovljana, zadnji dio ovogodišnje smotre čeških pjevačkih skupina održat će se još u Prekopakri.

        Po završetku za sve izvođače priređeno je kratko druženje uz večeru i nastup glazbene skupine Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content