• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U HLADU LIPOVLJANSKOG PARKA PREDAHNULI I RAZVESELILI NAJMLAĐE

Konjanike iz Volodera, sudionike 19. konjičkog maratona arapskih konja, u srijedu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u centru Lipovljana, u hladu lipovljanskog parka, dočekali su predstavnici općine Lipovljani, predstavnici udruga nacionalnih manjina i najmlađi stanovnici s roditeljima, koji su tom prilikom mogli i zajahati konje.

O nastanku i tradiciji maratona arapskih konja prisutnima je govorio Dragutin Pasarić, novinar i publicista iz Kutine, koji je ujedno i glasnogovornik konjičkog maratona. Dobrodošlicu i zahvalu za dolazak i jednosatni odmor u Lipovljanima poželio im je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani. Bogatstvo i tradiciju višenacionalnih Lipovljana, pod sloganom: ‘Tradicija prošlosti – potreba budućnosti’, pokazale su predstavnice udruga nacionalnih manjina Čeha, Slovaka i Ukrajinaca, koje su se obukle u narodne nošnje, kao i predstavnica KUD-a ‘Lipa’, koja je u lipovljanskoj nošnji predstavljala hrvatsko stanovništvo.

Na putu prema Staroj Subockoj i jasenovačkoj Posavini, konjanici i arapski konji, odmorili su u hladu lipovljanskog parka, utažili žeđ, a nakon toga nastavili put. Najmlađi stanovnici Lipovljana uživali su u jahanju i fotografiranju konja. Ovogodišnji maraton posvećen je 20. obljetnici pobjede u ‘Oluji’, ali i predstavljanju naših manifestacija. Tijekom 19. maratona arapskih konja jahači će promovirati ‘Lipovljanske susrete’, a nakon toga i ‘Volodersku jesen’.

Moslavački konjanici

Ovogodišnji 19. konjanički maraton arapskih konja započeo je uobičajeno u Voloderu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Organizator je Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, a pokrovitelj grad Popovača.

U pet dionica, spomenom na žrtve Domovinskog rata, nosit će tijekom jahanja i pejzažnu poruku ‘U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja’. Prvo svečano mjesto objave imena jahača bila je Kutina. Na ceremonijalu ispred zgrade Muzeja Moslavine predstavljeni su jahači 19. maratona: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tija Tutić, Jasna  Delpont, Vlado Mihanić, Dino Presker i Dubravko Presker. Put maratona blagoslovio je duhovnik iz Domovinskog rata, velečasni Dragutin Toplak.

Prvi dio maratona ide od Volodera i Kutine do Lipovljana i Stare Subocke, a drugi dan od Stare Subocke, preko Sigeca i Plesma, do jasenovačke Posavine i natrag do Volodera. Jahat će uz rijeku Savu, jasenovačkim dijelom, koji je prije dva desetljeća vezan uz uspješne oslobodilačke vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ i ‘Oluja’. Drugi dio maratona održat će se uoči priredbe ‘Voloderska jesen’ i bit će posvećen gorovitoj, a posebno vinorodnoj Moslavini.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content