• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SVIM STRADALIM BRANITELJIMA POLOŽEN VIJENAC NA TROKUTU

Općina Lipovljani i ove je godine sudjelovala na komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu, koja je održana na Trokutu, u nedjelju, 29. listopada. Vijenac su položili i svijeću upalili, ispred spomenika svim braniteljima Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani.

                Kao trajno sjećanje na prve uspješne oslobodilačke akcije, u jesen 1991. godine, na novljanskom bojištu i cjelokupnom zapadno-slavonskom ratištu, niz posljednjih godina održava se zajednička komemoracija na Trokutu. U njoj sudjeluju ratni veterani postrojbi koje su se borile na zapadno-slavonskom ratištu, te predstavnici županija, gradova i općina iz kojih su bili ti branitelji. Ovogodišnji organizator komemoracije bila je Zagrebačka županija, a domaćin je uvijek grad Novska na čijem se teritoriju nalazi strateška kota Trokut, mjesto jedne od najtežih borbi, krajem listopada 1991. godine.

                Nakon misnog slavlja za sve poginule hrvatske branitelje, prvih oslobodilačkih akcija u akcijama ‘Otkos’, ‘Papuk’ i ‘Orkan’, u kojima je oslobođen veći dio zapadne Slavonije, i ove se godine, tijekom komemoracije na Trokutu, prisjetio brigadni general Rudi Stipčić, koji je zapovijedao zapadno-slavonskim ratištem, a zapovjedno mjesto tada je bilo smješteno u Lipovljanima.

                Kao prvo organiziranije mjesto u neposrednoj blizini novljanskog i zapadno-slavonskog ratišta, u Lipovljanima je u jesen  1991. godine, osim zapovjednika obrane, danas brigadnog generala Rudija Stipčića i članova zapovjedništva, bilo smješteno niz vojnih jedinica, te većina logističkih i civilnih institucija, među njima i Radio postaja Novska, predsjednik Skupštine općine Novska i Krizni stožer Novske.  

Velikom broju prisutnih ratnih veterana i članovima njihovih obitelji, na komemoraciji na Trokutu,  govorili su još i general zbora Josip Lucić, prvi zapovjednik 1. brigade Tigrovi, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Zdravko Jakov, izaslanik predsjednika vlade Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića, te general Mladen Markač, izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Najduži i najsvečaniji dio komemoracije na Trokutu uvijek je polaganje vijenaca i prisjećanje na poginule branitelje, koji su svojom najvećom žrtvom, svojim životom, platili slobodu i samostalnost Hrvatske. Ove godine više od 30 izaslanstava položilo je vijence i upalilo svijeća svim poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, a nadasve poginulim braniteljima zapadnoslavonskog ratišta, prije točno 26 godina. Među njima su bili i predstavnici općine Lipovljani, iskazavši tako duboko poštovanje svim poginulim i stradalim braniteljima Hrvatske, ali i veliku zahvalu za uspješne oslobodilačke akcije i potpuno oslobađanje Hrvatske.

Damir SMETKO

   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content