• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SVEČANO ODRŽAN „DAN ČEŠKE KULTURE“ U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani u suradnji sa Savezom Čeha iz RH tradicionalno dugi niz godina za svoje članove, goste, ali i sve lipovljance organizira Dane češke kulture.

Ovogodišnji „Den české kultury v Lipovlanech“ održan je u petak, 13.listopada u Društvenom domu u Lipovljanima.

Spoj kulture i druženja zaokružilo je iscrpno i nadasve zanimljivo predavanje o Tomášu Garrigue Masaryku, češkom političaru, filozofu i sociologu, utemeljitelju i prvom predsjedniku Čehoslovačke, povodom 80-te obljetnice smrti.

Masaryk je bio izuzetno pozitivan političar što dokazuje njegov status jedinstvenog lika svjetskog razmjera.  Iako je, prije svega, bio znanstvenik i mislilac, a ne vojnik, učinio je svojevrsno čudo kada je u središtu Europe, na ruševinama Austro-Ugarske, uspio stvoriti državu koja je bila uzor preostalom dijelu Europe, karakterističnu po svojoj demokraciji , slobodama i gospodarskom razvoju. Da je bio idealan predsjednik govori i sama činjenica koja ukazuje da je čak 17 puta bio predlagan za Nobelovu nagradu za mir.

Iscrpno predavanje uz priložene fotografije iz Masarykova života, održao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba.

Ovogodišnji „Dan češke kulture u Lipovljanima“ pratili su Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, Melita Lenička, predsjednica Matice hrvatske ogranak Lipovljani, Ivan Semenjuk, predsjednika KPDU „Karpati“ Lipovljani te Mirko Fedak, član KPDU “Karpati“Lipovljani.

U jednosatnom programu izvođenja pjesme i plesova, posjetitelji su mogli uživati u raznolikosti folklora i glazbene kulture Češke koja obiluje vedrim tonovima, izrazito kontrastnim i lijepim nošnjama te izuzetno plesnim ritmom.

U kulturno umjetničkom programu nastupile su članice pjevačke skupine i članovi glazbene skupine Češke besede iz Banja Luke koji su, uz izvorne češke pjesme, izveli i jednu sevdalinku.

Svoja umijeća u pjesmi i plesu pokazali su članovi iz Češke besede Treglava u postavu dječje i velike podskupine te pjevački zbor „Šumaři“ .

Kao novitet u programu  „Dana češke kulture“, nastupio je i Mirko Knjižek, recitirajući autorske stihove te osvojio veliki pljesak publike.

Srdačnim pozdravom dobrodošlice, zahvalom te čestitkom za rad obratili su se Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Mario Kosina, zamjenik glavnog na čelu Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, te Nikola Horvat,načelnik Općine Lipovljani koji je ujedno, novom predsjedniku Češke besede Lipovljani, Marijanu Kadličeku, zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Svim izvođačima programa, Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede Lipovljani uručio je zahvalnice. Gosti i izvođači programa tijekom  „Dana češke kulture“  razgledavali su i kušali domaće proizvode izložene od obitelji Ožoga iz Nove Subocke i obitelji Vaško iz Jazvenika, inače članova Čeških beseda iz Lipovljana i Jazvenika kod Siska. Prigodan domjenak i ugodno druženje u znaku Češke zaključili su još jednu nadasve lijepu večer.

Program je održan pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Lipovljani.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content