• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečanim koncertom obilježena 20. obljetnica osnutka MPZ „Lira“

Mješoviti pjevački zbor „Lira“ svečanim koncertom, 28. listopada u Društvenom domu Lipovljani, obilježio je 20 godina uspješnog rada.

MPZ „Lira“, najmanja je, ali vrlo aktivna udruga na području Općine Lipovljani. Svakom događaju u Lipovljanima članovi „Lire“ daju svečani ton, izvodeći bar himnu, na početku svečanosti. No, često zapjevaju i niz drugih svečanih pjesama na tim događajima, što je i bit njihovog postojanja. Nastupaju na zajedničkim koncertima u Hrvatskoj, povremeno i u inozemstvu, a u proteklih 20 godina, zbor je svojim izuzetno predanim, aktivnim radom organizirao i inicirao niz humanitarnih koncerata i događanja, te time dao značajan doprinos kulturnom i društvenom životu općine Lipovljani.

 „Lira“ je nastala u jesen 1997.godine na inicijativu profesora Franje Rodića koji je od nekoliko pjevača u župnoj crkvi oformio ovaj impresivan pjevački zbor. Neki od utemeljitelja  i danas su aktivni, a kroz sve ove godine „Liru“ je obogatilo 60-tak članova, sa voditeljima Jasenkom Horvatom  i Josipom Ferenčakovićem.  Svatko od njih, ostavio je svoj neizbrisivi trag, stoga u znak zahvale svim članovima i voditeljima, svečano je obilježen jedan uspješan period koji je iza „Lire“, kao i godine napornog rada rezultirane hvalevrijednim nastupima.

Zbor danas broji 18 članova, umjetnički voditelj je profesor Franjo Rodić, dok je dugogodišnja predsjednica MPZ „Lira“, Nevenka Zorić.

Lipovljani se uvelike mogu pohvaliti mladim talentima, a potvrda tome je i gošća večeri Anamarija Nerad, koja je sa dvije instrumentalne izvedbe na harmonici, iz filma „Schindlerova lista“ „Por una cabeza“, Carlos Gardela i „Csárdás“, Vittorio Monti, izazvala istinsko oduševljenje posjetitelja.

Svečani koncert također su uveličali Klapa „Ogrc“ iz Novske, Tamburaški sastav KUD-a „Lipa“, te klavirska pratnja mladog glazbenika Tomislava Brebrića, studenta glazbene akademije u Zagrebu i člana MPZ „Lira“ iz Lipovljana.

Upravni odbor „Lire“ donio je odluku o dodjeli priznanja i zahvalnica za 20 godina članstva i rada u zboru pojedincima koji su na poseban način pridonijeli radu udruge. Priznanja su dobili Dubravka Kačmarčik, Irena Mutić, Senka Vlahović, Nevenka Zorić, Franjo Vlahović, Vladimir Kačmarčik i Robert Ivanec, dok su zahvalnice za doprinos u radu zbora dodjeljene Franji Vlahoviću, Nevenki Zorić, Jasenku Horvatu, Franji Rodiću, Josipu Ferenčakoviću i prvoj predsjednici „Lire“, Blaženki Horvat.

U ime načelnika Nikole Horvata, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika Općine Lipovljani, preuzela je zahvalnicu kojom „Lira“ zahvaljuje Općini na punoj potpori u dugogodišnjem radu zbora.

Ljiljana Tomić, obratila se srdačnim pozdravom dobrodošlice, zahvalom i čestitkom za dugogodišnji uspješan rad, pozivajući da tu posebnu, strastvenu ljubav prema glazbi prenesu i na mlađe generacije.

Na samoj završnici programa, MPZ „Lira“ izvela je intermezzo „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ uz klavirsku pratnju Tomislava Brebrića, te svojim moćnim glasovima zaorila Društvenim domom, prolomila toliku količinu energije i blagoslova koja je potaknula sve prisutne da se ustanu i zahvale im euforičnim pljeskom oduševljenja. Po završetku izvedbe, posjetitelji su „Liru“ pozvali na bis, a sama srčanost iste dobila je istančanu dubinu pozivom profesora i voditelja zbora, Franje Rodića da se i publika pridruži ovom nadahnjujućem glazbenom dijelu.

Impozantan mješoviti zbor moćnim je zvukom zaokupio sve prisutne te još jednom dokazao veličanstvenost svog rada i djelovanja.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content