• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Sudionici pohoda ‘Po staza naših starih 2019.’ srdačno dočekani u Lipovljanima

Na svom 10-to dnevnom putu od granice s Bosnom, preko Hrvatske i Mađarske sve do Slovačke, na pohodu ‘Po staza naših starih 2019.’, karavana predstavnika hrvatskih kulturnih udruga iz Mađarske, Hrvatske i Slovačke, predvođeni Franjom Pajrićem, doputovala je u dopodnevnim satima, u nedjelju, 7. srpnja u Lipovljane. U parku su ih dočekali čelnici i predstavnici udruga u kulturi općine Lipovljani, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika.

Srdačnu dobrodošlicu ovom međunarodnom kulturnom i povijesnom projektu, kojeg vode Hrvati iz Mađarske, poželio je, najprije Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, ali i suradnik ove karavane. Svoju karavanu i projekt  ‘Po staza naših starih’ predstavio je osobno Franjo Pajrić, koji je prisutnima govorio o razlozima pokretanja ove kulturne karavane.

Podsjetio je Franjo Pajrić da je pokrenuta s ciljem oživljavanja sjećanja na mjesta i krajeve iz kojih potječu njihovi hrvatski preci u Gradišću, području u kojem u srednjoj Europi danas žive Hrvati, koji su prije gotovo 500 godina, preseljeni i protjerani s ovih područja, pred turskim osvajačima. Izbjegli su u zapadnu Ugarsku, na područje današnje Mađarske, Slovačke, Austrije i Češke.

Karavana je trebala započeti u Bihaću, ali se zbog trenutne situacije s migrantima, krenulo iz Hrvatske Kostajnice, na granici s Bosnom, iz koje je i krenuo 1533. godine zbjeg Hrvata prema tadašnjoj, zapadnoj Ugarskoj. Ovogodišnja karavana ‘Po staza naših starih’ nastavila se prema Sisku, odakle su došli do Lipovljana, jer su ondašnji stanovnici utvrde Kraljeva Velike, također bili dio tog zbjega koji je završio u zapadnoj Ugarskoj. Nakon Lipovljana karavana ide do Virja i Đurđevca, zatim Koprivnice, pa nastavlja put mađarskog Željeznog, Koljnofa, Šoprona, te slovačke Bratislave, Šenkvica i Mokrog Haja, gdje završava, u nedjelju, 14. srpnja.

Članove ovogodišnjeg pohoda ‘Po staza naših starih’ srdačno je pozdravio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, i zahvalio im za dolazak u Lipovljane. Uputio je potporu ovom međunarodnom kulturnom projektu, i pozvao da i slijedećih godina posjete Lipovljane i Kraljevu Veliku na svom putu obnove sjećanja na događaje iz 16. stoljeća. O kulturnoj, višedesetljetnoj suradnji s gradiščanskim Hrvatima, i udruga iz Lipovljana i Kutine, kratko je govorio i Dragutin Pasarić iz Kutine.

Za prisutne domaćine, ali i za sve vjernike koji su izlazili iz župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima, s podnevne svete mise, sudionici ‘Pohoda’ priredili su kraći pjevačko-plesni nastupi predstavljanje karavane, nakon čega je za goste iz Mađarske i domaćine priređen zajednički ručak. Prije njega još jednom su upućene zahvale i razmijenjeni simbolični pokloni. Gosti su potom smješteni na Opekama, na kraći odmor, s kojih su došli na obilježavanje blagdana Ćirila i Metoda kod Slovačke etno kuće u Lipovljanima.

U ponedjeljak, 8. srpnja, gosti ove kulturne karavane, ispraćeni su put Virja i Đurđevca, i dalje sve dalje do Šenkvica i Mokry Haja, gdje završava ovogodišnji pohod ‘Po staza naših starih’.  Prije završetka pohoda, članovi Matice slovačke iz Lipovljana, te članovi ‘Lipe’ i ‘Lire’ srest će se opet u Bratislavi, u subotu, 13. srpnja, na tamošnjem Festivalu gradiščanskih Hrvata, na kojem će nastupiti gosti iz Lipovljana, a na koji će pristići i sudionici pohoda ‘Po staza naših starih’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content