• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINSKE ZAJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE ODRŽANA U LIPOVLJANIMA

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske krovna je organizacija svih društava ukrajinske nacionalne manjine, čiji pripadnici žive u Hrvatskoj. Nastala je iz negdašnjeg Saveza Ukrajinaca, a cilj joj je isti kao i svim ukrajinskim društvima; očuvanje jezika, kulture i običaja svojih predaka, koji su u raznim nepogodama u Ukrajini, novi život našli na prostoru Hrvatske.

GEDSC DIGITAL CAMERARad i aktivnosti na očuvanju jezika i kulture svojih predaka svake godine pokazuju na zajedničkoj, središnjoj manifestaciji Ukrajinske zajednice RH. Ove godine domaćin takve manifestacije bili su Lipovljani i članovi Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, na čelu s Ivanom Semenjukom, predsjednikom ‘Karpata’ i predsjednikom Organizacijskog odbora ovogodišnje manifestacije u Lipovljanima.

Kao domaćin, Ivan Semenjuk je sve uzvanike, goste, izvođače programa i gledatelje pozdravio na otvorenju 9. središnje manifestacije Ukrajinske zajednice RH, u subotu, 1. listopada, u Društvenom domu u Lipovljanima. Zahvalu za uspješni rad i dolazak na manifestaciju svim članovima ukrajinskih društava uputio je i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH.

GEDSC DIGITAL CAMERAUspješnu suradnju s članovima ukrajinske manjine na području općine Lipovljani, u svom pozdravnom govoru istaknuo je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Na kraju svečanog otvorenja manifestacije, rad društava i Ukrajinske zajednice pohvalio je i Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, koji je i otvorio ovu 9. manifestaciju Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Uz otpjevane himne, prvi su, na središnjoj manifestaciji Ukrajinske zajednice nastupili članovi KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, čiji je zbor, uz himne, otpjevao još dvije pjesme: ‘Teče voda kalamutna’ i ‘Oj u polji krenečenka’. Nakon njih, ples ‘Horlicija’ otplesali su članovi UKPD ‘Andrij Pelih’ iz Šumeća u brodskoj Posavini.

Da pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj jako uvažavaju kulturu i običaje Hrvata, pokazao je i nastup KUD-a ‘Hrvatsko srce’, Odra-Žabno iz sisačke Posavine, koji su izveli dio hrvatske i posavske kulturne baštine pjesmom i plesom ‘Majka Mari kose plela’ i koreografijom ‘Lepa moja detelina trava’.

Nakon njih, rad UKPD-a ‘Lesja Ukrajinka’ iz Osijeka predstavio je Mihajlo Krajnik. A vrlo sadržajan, bogat GEDSC DIGITAL CAMERAi raznolik nastup imali su članovi UKPD-a ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda, kojeg je vodio predsjednik društva Vlado Karešin. Oni su se predstavili i pjesmom i plesom. Najprije su zaplesale ‘Vezilje, zatim je pjevački zbor otpjevao ‘Teho nad ričkoju’ i ‘V sadu huljala’, a onda je ponovo plesni ansambl zaplesao ‘Hopak’.

Članovi UKPD-a ‘Ivan Franko’ iz Vukovara, pod vodstvom Anite Nađ otpjevali su dvije pjesme ‘Horila sosna’ i ‘Marusja’, a mladi članovi UKPD ‘Taras Ševčenko’ iz Kaniže predstavili su se plesom ‘Hopak’.

Ovogodišnju 9. središnju manifestaciju Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, što je održana u Lipovljanima, svojim odličnim nastupima završili su gostujući pjevači i plesači. Ukrajinsko društvo ‘Kolomejka’ iz Sremske Mitrovice i Udruženje Ukrajinaca BiH, Prnjavor, pokazali su dio pjesama i plesova ukrajinske kulture koje oni uspješno prenose na mlade generacije.

Središnja manifestacija Ukrajinske zajednice RH završila je zajedničkom večerom i višesatnim druženjem uz pjesme i ples, a cjelokupni program gledali su i gosti iz Ukrajine. Na povratku svojim kućama, s oporavka na Jadranu, program su gledali, i u nastupima uživali, borci ukrajinske vojske koje su sudjelovali u obrani Ukrajine u ratu od prije 2 godine, a čije posljedice osjećaju još i sada.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content