• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Promovirana knjiga o KUD-u ‘Lipa’ i gotovo 100 godina rada na očuvanju tradicijske kulturne baštine u Lipovljanima

         U gotovo 100 godina postojanja i vrlo bogatog rada, Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana, tek nedavno, dobilo je svoju prvu knjigu. Monografija, tvrdo ukoričena, veličine A4 formata, na 144 stranice donosi veliki dio važne i bogate povijesti rada i djelovanja svirača, pjevača i plesača KUD-a ‘Lipa’. Donosi fotografske zapise njihovih nastupa, a donosi još i zapisan dio glazbene kulturne baštine, kroz notne zapise lipovljanskih pjesama i kola. Misija ‘Lipe’,  da se sačuvaju sjećanje na nekadašnje običaje iz vremena 19. i početka 20. stoljeća u Lipovljanima i okolici, tako je, napokon dobila pisani trag.

         Niz godina nastajala je ova knjiga ‘KUD Lipa Lipovljani’, a kao autori teksta javljaju se Marica Tisaj, višegodišnja, aktualna predsjednica KUD-a ‘Lipa’, Tihomir Krmek, višegodišnji stručni voditelj ‘Lipe’ i Dragutin Pasarić, novinar i publicist iz Kutine, čija je obiteljska nakladnička kuća ‘Spiritus movens’ iz Kutine i pripremila knjigu za tisak.

         Iako se dugo radilo na pripremi knjige, i pokušalo se u nju uvrstiti što više važnih događaja i nastupa, čini se da je još dosta toga ostalo, što se moglo spomenuti ili jače zabilježiti. No, to je zadatak za neku slijedeću tiskovinu o radu ‘Lipe’, a ova će knjiga, kako je na promociji naglasio i njen urednik, i jedan od autora knjige, Dragutin Pasarić, poslužiti kao polazna stanica za dalja istraživanja.

Otežavajuća okolnost autorima knjiga bila je nedostupnost sve arhivske građe, jer mnogo godina ‘Lipa’ nije imala svoju prostoriju, a arhivska građa, priznanja, pokloni i fotografije još uvijek su ‘rasuti’ po privatnim kućama članova ‘Lipe’. Možda će ova knjiga biti i poticaj da se sve to nađe na jednom mjestu.

         Knjiga je konačno završena u prosincu prošle godine, a tiskana je u zagrebačkoj tiskari ‘Grafomark’. Nakon održane redovne godišnje Skupštine, u subotu, 9. ožujka održana je i promocija prve knjige o KUD-u ‘Lipa’. Knjigu je promoviralo svo troje autora, a najviše je o nastajanju knjige govorio Dragutin Pasarić, naglasivši njezine vrijednosti, ali i objektivne probleme u pronalaženju dokumentacije o radu.

         Tihomir Krmek, kao višegodišnji stručni koreograf govori je o terenskom istraživanju i prikupljanju kola i napjeva lipovljanskog kraja koji su i notno zapisani u knjizi. O nastajanju knjige, ali i o radu na vraćanju originalne  lipovljanske nošnje na kojoj su izvezene perunike, među ostalim, govorila je Marica Tisaj, suautorica knjige i višegodišnja predsjednica KUD-a ‘Lipa’.

         Ono o čemu se u knjizi piše, donose notni zapisi i fotografijama prisjeća na plesače i nastupe, na kraju promocije knjige o radu KUD-a ‘Lipa’, nazočni promociji mogli su vidjeti u nastupu plesača i tamburaša KUD-a. Današnji ‘Lipaši’ otplesali su izvorno kolo i plesove, nakon čega je uslijedilo potpisivanje knjige, zajedničko druženje i domjenak.

Knjiga ‘KUD ”Lipa” Lipovljani’ kreće put javnosti, kao temelj, jednog, gotovo stogodišnjeg, aktivnog rada udruge građana, kroz čije je članstvo prošlo više od 570 sumještana, koji su u knjizi i navedeni, i kao podsjetnik na neke događaje i misiju očuvanja kulturne baštine stanovnika Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content