• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PROMOCIJA KNJIGE I IZLOŽBA SLIKA ČLANOVA UKRAJINSKE DIJASPORE U HRVATSKOJ

U okviru programa 9. središnje manifestacije Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, koja je ove godine održana u Lipovljanima, u subotu, 1. listopada, osim folklornog nastupa ukrajinskih društava GEDSC DIGITAL CAMERAodržana je još i promocija knjige ‘Sjećanje’, te izložba slika članova ukrajinske dijaspore u Hrvatskoj.

Promocijom knjige ‘Sjećanja’, autora Grigorija Bordukala, emigranta iz Ukrajine, odnosno ondašnjeg SSSR-a, u Hrvatsku, započelo je ovogodišnja središnja manifestacija Ukrajinske zajednice RH u Lipovljanima. Promocija knjige održana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Knjigu je predstavio Slavko Burda iz Zagreba, dopredsjednik Ukrajinske zajednice RH,GEDSC DIGITAL CAMERA a na predstavljanju je bio prisutan i Bogdan Bordukalo, sin preminulog pisca sjećanja, koja su višemjesečnim radom pretočena u knjigu vrijednih svjedočanstva. Posebno se to odnosi na vrijeme Prvog svjetskog rata i njegovog poraća u Ukrajini, koje detaljno u svojim sjećanjima opisuje Grigorij Bordukalo. Put emigracije s Krima, brodom ga je doveo u Hrvatsku u kojoj je ostao i doživio 98 godina, ostavivši iza sebe obitelj i vrijedna sjećanja.

GEDSC DIGITAL CAMERAPromociji knjige ‘Sjećanja’ bili su prisutni članovi lipovljanskog društva ‘Karpati’, pristigli članovi Ukrajinske zajednice, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Igor Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima, te predstavnici drugih udruga nacionalnih manjina iz Lipovljana.

Nakon promocije knjige, na katu Narodne knjižnice i čitaonice, u galerijskom prostoru, Mihajel Semenjuk, iz Slavonskog Broda, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, otvorio je izložbu slika Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj. Na zajedničkoj izložbi sudjeluje 10 autora iz Zagreba, Lipovljana i Slavonskog Broda, i ovakav oblik predstavljanja kulturnog rada Ukrajinaca koji živu u Hrvatskoj, po prvi puta je prikazan ove godine uz središnju manifestaciju Ukrajinske zajednice.

Na otvorenju izložbe slika i vrlo uspjelih radova, sve prisutne goste i autore slika pozdravio je domaćin, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz lipovljana, a čestitke na uspješnom radu uputila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća. Nakon svečanog otvorenja izložbe predstavljeni su i autori slika. Na lipovljanskoj izložbi slika članova ukrajinske dijaspore u Hrvatskoj, svoje radove izlažu: Darija Lisenko, Vjećeslav Krivicki, Slavka Pliška, Ankica Verhas, Katarina Dumeč, Eugen Dumeč, Jasna Bek, Ozren Romanjek, Vada Vuko i Olja Zastrižni.

Izložba slika može se pogledati svaki dan u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content