• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIPADNICI HRVATSKE VOJSKE UTVRĐIVALI ZAŠTITNI NASIP U KRALJEVOJ VELIKOJ

Radovi na izgradnji i utvrđivanju zaštitnog nasipa u Kraljevoj Velikoj nastavljeni su u ponedjeljak, 15. i utorak, 16. rujna. Izuzetan doprinos obrani Kraljeve Velike, u utorak, 16. rujna dali su pripadnici Hrvatske vojske koji su čitav dan radili na utvrđivanju izgrađenog nasipa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                U ponedjeljak, 15. rujna započeti su završni radovi na preventivnoj izgradnji zaštitnog nasipa oko najugroženijih domaćinstva od poplava u Kraljevoj Velikoj. Najprije je nasip spojen s cestom Kraljeva Velika -Trebež, nakon čega su vatrogasci spojili pumpe kojima su započeli prebacivati vodu doteklu s unutrašnje strane obrambenog nasipa.

Djelatnici ‘Vodoprivrede’, potpomognuti vatrogascima Kraljeve Velike, Lipovljana i Piljenica, započeli su s vanjske strane zaštitnog nasipa postavljati plastičnu foliju i utvrđivati ga s vrećama pijeska. Prvog dana tako je utvrđeno oko 200 metara nasipa, a vatrogasci su nastavili čitavu noć ispumpavati  zaobalnu vodu uz zaštitni nasip.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                U večernjim satima sastao se i općinski Stožer za zaštitu od poplave, koji je donio odluku, da će, ako se osigura dovoljno plastične folije i vreća pijeska, u pomoć na utvrđivanju zaštitnog nasipa, pozvati i pripadnike Hrvatske vojske, koji već rade na poslovima obrane u jasenovačkoj Posavini. Također je, na Stožeru donijeta odluka da se obiđu sva poplavljena domaćinstva na području općine Lipovljani, koje će obilaziti Povjerenstvo za procjenu šteta nastalih od poplave.

Hrvatske vode, putem ‘Vodoprivrede’ osigurale su u utorak, 16. rujna više kamiona pijeska i veliki broj bala plastične folije, pa je oko 10 sati stiglo 60 vojnika Hrvatske vojske, koji su odmah krenuli puniti vreće s pijeskom, a nakon toga i s poslovima utvrđivanju zaštitnog nasipa. Kako bi se što više posla napravilo, prekrivanje i utvrđivanje zaštitnog nasipa rađeno je na obadvije strane. Na večernjoj sjednici općinskog Stožera, u utorak, 16. rujna u Kraljevoj Velikoj, sa zadovoljstvom je konstatirano da je zaštitni nasip, zahvaljujući baš angažiranju pripadnika Hrvatske vojske, prekriven i utvrđen za novih 900 metara. Istodobno se radilo na pregradnji Željana, čiji vodostaj stagnira, a to je znak da bi uskoro, pritisnut vodom iz Save i Lonjskog polja, kanal Željan mogao poteći uzvodno, te umjesto odvoditi, vodu dovoditi u branjeni dio Kraljeve Velike. Stoga se očekuje da radovi na utvrđivanju zaštitnog nasipa završe u srijedu, 17. rujna i da se montira snažna pumpa koja će prebacivati zaobalnu vodu preko nasipa i tako braniti 30-tak najugroženijih domaćinstava u Kraljevoj Velikoj.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Članovi općinskog Stožera za zaštitu i obranu od poplave sa zadovoljstvom su primili i vijest iz Hrvatskih voda, da je dio skinutog nasipa u Lonjskom polju saniran, jer to u konačnici znači i manja količina vode na poljima i livadama kod Kraljeve Velike, te manja opasnost za njezine stanovnike i njihovu imovinu.    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content