• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIPADNICI HRVATSKE VOJSKE UKLJUČENI U OBRANU KRALJEVE VELIKE OD POPLAVE

Trećeg dana obrane od poplave na području općine Lipovljani, u radove na zaštiti dijela Kraljeve Velike, od moguće poplave, uključeni su i pripadnici Hrvatske vojske. Pedesetak hrvatskih vojnika iz vojarne u Našicama, koji su nekoliko dana pomagali na izgradnji ‘zečjih nasipa’ u jasenovačkoj Posavini, u utorak, 20. ožujka uključeni su u obranu Kraljeve Velike.

                Odmah po dolasku, hrvatski vojnici započeli su radove oblaganja folijom i njenog učvršćivanja, s vrećama pijeska, na izgrađenom zaštitnom zemljanom nasipu. Oblaganje folijom, trebalo bi zemljani nasip učiniti manje propusnim i čvršćim tijekom očekivane poplave i dotoka velike količine vode.

Radovi su na zaštitnom nasipu, u utorak, 20. ožujka bili otežani jer je voda iz pravca Lonjskog polja već dotekla do zaštitnog nasipa, pa je bilo otežano postavljanje najlonske folije i njeno učvršćenje. Osim toga, gotovo cijeli dan padao je sitni snijeg i puhao hladni vjetar, što je otežavalo radove koji su bili nužni, kako bi mokri zemljani nasip izdržao pritisak vode.

dav

Radni strojevi Vodoprivrede i ‘Komunalnih servisa’ iz Lipovljana, do zaštitnog nasipa dovozili su vreće s pijeskom, što su dan prije napunjene, a vojnici su ih s dosta napora postavljali na zaštitni nasip.  Vojnici Hrvatske vojske, obložili su folijom i učvrstili vrećama pijeska zaštitni zemljani nasip u dužini 600 metara, dok su preostalih 250 metara od ceste za Trebež prema kanalu ‘Željan’,  obložili djelatnici komunalnih servisa, Dujić gradnje, te djelatnici DVD-a s područja općine. Također, izradili su i zečji nasip uz kanal Željan, u dužini 150 metara. Za to vrijeme, djelatnici javnih radova punili su dodatne vreće s pijeskom.

To bi trebalo spriječiti poplavu obiteljskih kuća u Kraljevoj Velikoj, od nabujale vode iz Save, odnosno retencije Lonjsko polje. Kako se je i vodostaj Save u Jasenovcu, u utorak, 20. ožujka zaustavio, istina, na nikad do sada izmjerenoj visini od čak 928 centimetara, očekuje se, u sljedećih nekoliko dana, daljnji dotok vode u područje Opeka i do Kraljeve Velike, no ona ne bi trebala prouzročiti veće štete za stanovništvo. 

Obrana od poplave u Kraljevoj Velikoj nastavlja se i idućih dana, no najvažniji poslovi su napravljeni u prva tri dana obrane, prije dolaska velike količine vode, pa se veći problemi ne očekuju, posebno ako neće biti novih oborina.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content