• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIHVAĆENE SU IZMJENE OPĆINSKOG PRORAČUNA, A DONIJETO JE I NIZ ODLUKA NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

Druge po redu u ovoj godini, izmjene i dopune općinskog Proračuna, bile su najvažnija tema 9. sjednice Općinskog vijeća općine Lipovljani, održane u petak, 3. listopada. Sjednicu je vodila Anka Doležal, predsjednica vijeća, a za dnevni red bile su pripremljene 23 točke. Na sjednici je bilo 12 od ukupno 13 vijećnika, jer je vijećnik Mario Romanjek opravdao svoj izostanak.

Nakon usvojenog zapisnika s 8. sjednice vijeća, održan je aktualni sat. Ukupno 4 vijećnika postavilo je 6 vijećničkih pitanja, a još su 2 pitanja postavljena pismenim putem. Na gotovo sva pitanja odgovarao je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Poslije vijećničkih pitanja prisegu je dao vijećnik Željko Zorić iz Krivaja, koji je u vijeću zamijenio Teu Baranek Mijač, na njen zahtjev. Oboje su u Općinsko vijeće ušli s liste članova HDZ-a.

Drugi, ovogodišnji rebalans općinskog Proračuna, detaljno je i s argumentima obrazložio načelnik općine Mario Ribar. Veći broj je predloženih izmjena i dopuna u Proračunu, a u konačnici općinski proračun je i povećan za 1,5%, sa 10.694.187 kuna na 10.861.108 kuna. Vijećnici su sa 10 glasova za (vladajuće koalicije) i 2 suzdržana glasa (oporbe)  prihvatili prijedlog drugih izmjena i dopuna općinskog Proračuna, a jednako su tako prihvatili i ostale točke dnevnog reda vezane uz izmjene Proračuna. To su izmjene u programima javnih potreba u kulturi općine Lipovljani, javnih potreba u športu, programu održavanja komunalne infrastrukture, javnih potreba u odgoju i obrazovanju i programu gradnje komunalne infrastrukture. Isto tako je prihvaćen i polugodišnji financijski izvještaj o izvršenju općinskog Proračuna, do 30. lipnja ove godine.

Bez veće rasprave prihvaćeno je i izvješće o poslovanju ‘LIP-KOM’-a, te polugodišnji financijski izvještaj o poslovanju Dječjeg vrtića ‘Iskrica’, Lipovljani. Općinski vijećnici upoznati su i s upućivanjem javnog poziva radi isticanje kandidature za izbor članova budućeg općinskog Savjeta mladih.

Općinskog vijeće izglasalo je i predloženu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, divljih životinja i zvijeri, te drugih životinja i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, na području općine Lipovljani. Problem pasa skitnica sve češći je problem na području općine Lipovljani pa je vijećnička rasprava išla u pravcu zahtjeva za što većim kaznama onih koji ne vode brigu o životinjama i svojim kućnim ljubimcima, što je već i predviđeno ovom odlukom.

Na 9. sjednici vijećnici su donijeli odluku o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu općine Lipovljani, odluku o agrotehničkim mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području općine i odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Lipovljani.

Prihvaćen je i prijedlog o investiciji gradnje sekundarnih kanala glavnog kolektora KO-2, koja bi bila financirana iz EU fondova, pa je na prijedlog načelnika, jednoglasnom Odlukom vijeća prihvaćeno i kreditno zaduženje za tu investiciju u svrhu pretfinanciranja projekta, dok se ne obavi u cijelosti procedura plaćanja prema investicijskom planu i dovršetak projekta, nakon kojeg je predviđeno u 2015.godini povrat uloženih sredstava iz IPARD-a, te zatvaranje kreditne obveze.

Pri kraju sjednice prihvaćena je odluka o partnerskom stipendiranju učenika, kao i prošle godine. Donesena je odluka i o raspisivanju javnog natječaja za stipendiranje studenata. Prijedlog je bio da se raspiše poziv za stipendiranje dva studenta, a na inicijativu vijećnika vladajuće koalicije donijeta je odluka da se raspiše natječaj za stipendiranje 4 studenta.

Na kraju 9. sjednice, u petak, 2. listopada prihvaćen je prijedlog Udruge dragovoljaca i ratnih veterana domovinskog rata, ogranka u Lipovljanima, da se 13. listopada proglasi Danom hrvatskih branitelja općine Lipovljani, kao spomen na organizirani i masovni odlazak stanovnika samih Lipovljana, ali i ostalih mjesta općine, u obranu Republike Hrvatske i svojih domova, u jesen 1991. godine, kad su cijeli Lipovljani postali stožerom obrane novljanske bojišnice, a mještani općine Lipovljani, čvrst grudobran obrane na prvoj crti, od Save do lipičkih brda. S tim u vezi, priprema se i obilježavanje Dana hrvatskih branitelja općine Lipovljani.               (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content