• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJENA BROŠURA I MAKETE ‘LIPOVLJANSKI PLAC KRAJEM 18. I POČETKOM 19. STOLJEĆA’

Nikola Zeman iz Lipovljana, neumorni istraživač i kroničar lipovljanske povijesti, uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani priredio je promociju brošure i maketa ‘Lipovljanski plac, krajem 18. i početkom 19. stoljeća’. Promocija brošure i otvorenje postava ‘lipovljanskog placa’ održano je u subotu, 18. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. 

                Na promociju brošure i razgledavanje vrlo vjernih maketa zgrada nekadašnjeg lipovljanskog placa, a danas centra Lipovljana, odazvalo se izuzetno veliki broj posjetitelja, pa svi nisu ni mogli stati u dvoranu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Vrlo radostan zbog tolikog zanimanja za njegove radove, što pisane, što maketarske, sve goste i prijatelje srdačno je pozdravio osobno Nikola Zeman, autor brošure i maketa.

                O njegovom vrijednom radu i Lipovljanima od prije 120 godina, o tiskanoj brošuri i izgrađenim maketama, okupljenim posjetiteljima govorio je prof. Đuro Vidmarović. Svečano predstavljanje brošure pjesmom su popratili Miroslav Horvat i njihov zajednički unuk Kristijan Zeman.

                Nakon predstavljanja brošure ‘Lipovljanski plac početkom 19. stoljeća’, svi posjetitelji s vidnim zanimanjem obišli su postavljenu izložbu maketa ‘lipovljanskog placa’ s početka 19. stoljeća, čiji je postav Nikola Zeman radio pune 3 godine. Većini posjetitelja postav maketa je prizvao u sjećanje negdašnji izgled, a mnogima su zbog toga i oči zasuzile. Fotografiranje uz makete bilo je gotovo obvezatno.

Svečano predstavljanje brošure i maketa, pozdravio je i općinski načelnik Mario Ribar, sa suradnicima, a zahvalili su Nikoli Zemanu za naporni rad. On je zahvalio Turističkoj zajednici općine Lipovljani za financijsku pripomoć u realizaciji brošure i maketa Lipovljana.

Izložba maketa može se pogledati na katu Narodne knjižnice i čitaonice do kraja ožujka.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content