• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJEN PROGRAM, POKROVITELJI I ZEMLJA PARTNER OVOGODIŠNJIH ”LIPOVLJANSKIH SUSRETA”

Mjesec dan prije početka ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, Mario Ribar, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’ i načelnik općine Lipovljani, zajedno s partnerima, pokroviteljima i članovima Organizacijskog odbora, u četvrtak, 17. srpnja, u vijećnici općine Lipovljani, predstavio je program ovogodišnjih ‘Lipovljanskih Susreta’, centralne manifestacije kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Time su završile pripreme za ovogodišnju trodnevnu manifestaciju, koja će se održati od petka, 21. do nedjelje 23. kolovoza, pa se kreće u realizaciju ostvarenja planiranog programa.

Ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ održat će se, najavio je Mario Ribar, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a generalni sponzor bit će INA. Ovogodišnja zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’ je Češka, a po prvi puta, nakon obnovljenog organiziranja ‘Susreta’, organizirat će se i gospodarski susret pod nazivom Mogućnost gospodarrske suradnje Češka – Hrvatska, prilika za Lipovljane i Sisačko moslavačku Županiju.

Baš gospodarskim susretom i predstavljanjem Češke, kao zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, u petak, 21. kolovoza započeti će ovogodišnji ‘Susreti’, koji već prvu večer nude posjetiteljima bogat večernji program i gostovanje Maje Šuput, u zabavnom dijelu programa.

Subota, 22. kolovoza u potpunosti je posvećena prezentaciji kulturnog stvaralaštva i tradicijske baštine pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Posjetitelji će moći obići izložbene štandove nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine RH organizirat će Okrugli stol na kojem će se raspravljati o problemima nacionalnih manjina, a na kraju će 10 društava nacionalnih manjina iz svih dijelova Hrvatske, na središnjoj pozornici pokazati pjesmom i plesom svoje običaje i kulturno bogatstvo. Očekuje se i gostovanje vrhunskog ansambla ‘Gaudeamus’ iz Praga.

U zabavnom djelu večeri nastupit će Nina Kraljić, ovogodišnja pobjednica pjevačkog natjecanja ‘The Voice’ i Miroslav Škoro.

Trećeg dana ‘Lipovljanskih susreta 2015.’, u nedjelju, 23. kolovoza održat će se niz sportskih natjecanja, a po prvi puta u okviru manifestacije i 6. ‘Vatrogasni izazov’, međunarodno natjecanje vatrogasnih ekipa, koje se do sada u Lipovljanima održavalo početkom lipnja. Zadnji dan ‘Lipovljanskih susreta’ završit će tradicionalnom finalnom utakmicom turnira ulica, i zabavom na otvorenom, uz TS Ambari.

Na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ očekuje se gotovo tisuću sudionika u raznim programima, pa je Mario Ribar, u ime organizatora zahvalio svim pokroviteljima, sponzorima, izvođačima programa, ali i volonterima na angažiranju pri ostvarivanju programa ‘Lipovljaskih susreta’.

O organiziranju gospodarskog susreta i mogućnostima za Lipovljane i čitavu Sisačko-moslavačku županiju potom je govorio Boris Mesarić, predsjednik HGK, Županijske komore Sisak, koja je uz Veleposlanstvo Republike Češke u Rh partner Gospodarskog susreta, a o turističkom značaju ‘Lipovljanskih susreta’ govorio je Željko Lenart, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

O pripremama za ‘Susrete’ i raznolikom kulturnom programu nacionalnih manjina, više je govorio Vladimir Bilek, saborski zastupnik i član Savjeta za nacionalne manjine RH, a o značaju ‘Lipovljanskih susreta’ za Sisačko-moslavačku županiju govorio je Marin Piletić, dožupan Sisačko-moslavačke županije, u svoje, ali i u ime prisutne zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević.

                Na kraju predstavljanja ovogodišnjeg programa ‘Lipovljanskih susreta’, o predstavljanju Republike Češke na ovoj manifestaciji i izložbama, a koje će biti izložene za vrijeme ‘Susreta’ u Narodnoj knjižnici i čitaonici, govorio je NJ. E. Martin Košatka, veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj. Zahvalio je na pozivu da upravo Češka bude ovogodišnja zemlja-partner te izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom u pripremi ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

Na predstavljanu programa ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ bili su još prisutni: Libuša Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH, Lidija Dujmenović, ravnateljica NIU ‘Jednote’, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i većina članova Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’.  (Damir SMETKO)

07-07-tiskovnaLS15 0 (3)08-04-tiskovnaLS15 0 (6)05-10-tiskovnaLS15 0 (12)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content