• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Predstavljen nacrt općinskog proračuna za 2022. godinu

Prvi nacrt proračuna Općine Lipovljani za 2022. godinu, predstavljen je u iznosu 35.557.085 kuna ili gotovo 5 milijuna eura. U tom iznosu nalaze se i proračuni Dječjeg vrtića i Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, pa se takav proračun naziva još i konsolidirani proračun. Prijedlog takvog proračuna obrazložio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u ponedjeljak, 15. studenog, na sjednici Općinskog vijeća. Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a na sjednici su bili prisutni svi vijećnici.

        Hoće li se toliko ”težak” i vrlo velik proračun za jednu malu lokalnu jedinicu samouprave, kakva je općine Lipovljani i ostvariti, tijekom godine ovisi o mnogo čemu. Prije svega ovisi o postojanju projekata razvoja, raspisivanju natječaja za financiranje tih projekta europskim novcem i  prolaskom, odnosno odabirom na natječaju, što je početak provođenja svakog projekta. To je nakon prezentacije proračuna za 2022. godinu, jasno rekao i općinski načelnik Nikola Horvat, čija je zadaća izrada prijedloga općinskog proračuna.

        Sama sjednica imala je svega tri točke dnevnog reda. Nakon usvajanje dnevnog reda i zapisnika, održan je aktualni sat.

        Ovog puta vijećnička pitanja postavili su samo oporbeni, HDZ-ovi vijećnici. Vijećničkim pitanjima dominirala je tema o sporazumnom raskidu ugovora s općinskim komunalnim redarom.

        Na sva pitanja odgovorio je općinski načelnik Nikola Horvat.

        Nakon aktualnog sata Nikola Horvat održao je prezentaciju prijedloga proračuna Općine Lipovljani za 2022. godinu. Naglasio je kako je visoki iznos nacrta proračuna prije svega jasan pokazatelj da je općinska uprava  predano radila i pripremila puno kapitalnih projekata, koji su spremni za apliciranje na EU i nacionalne fondove. Najviše o dinamici raspisivanja natječaja i administrativne obrade istih,  ovisit će i sama realizacija u idućoj godini. Neki od važnijih kapitalnih projekata su svakako izgradnja novog dječjeg vrtića s jaslicama, početak gradnje nove četverostazne kuglane u okviru budućeg sportskog centra na Linijama, nastavak rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava, čija je prva faza završena početkom listopada, nastavak izgradnje nogostupa, nastavak izgradnje poduzetničke infrastrukture u PZ Blatnjača, Tenina staza u Piljenicama, energetska obnova Društvenog doma u Kraljevoj Velikoj, adaptacija i uređenje prostorije za mlade u Krivaju, izrada projektne dokumentacije za odvodnju i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda u Piljenicama, Kraljevoj Velikoj i Krivaju, te druga komunalna i turistička ulaganja u Kraljevoj Velikoj, Krivaju i Piljenicama.

        Detaljan prijedlog općinskog proračuna Općine Lipovljani objavljen je i na web stranici općine Lipovljani, a rasprava o proračunu, izmjene i prijedlozi mogu se uputiti Jedinstvenom upravnom odjelu u sljedećih 15 dana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content