• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJEN JE VAŽAN PROJEKT SOCIJALNE SKRBI OPĆINE LIPOVLJANI – ”ZAŽELI I OSTVARI!” VRIJEDAN VIŠE OD 1,6 MILIJUNA KUNA

         Načelnik općine Lipovljani, Nikola Horvat, zajedno s partnerima koji u njemu sudjeluju, predstavio je, u petak, 25. siječnja, značajan i vrlo vrijedan projekt socijalne skrbi ”Zaželi i ostvari!”, čiji je nositelj Općina Lipovljani. Projekt je to koji obuhvaća zapošljavanje žena, s područja općine Lipovljani, iz kategorija teže zapošljivih osoba, koje će pomagati i brinuti se za, također, socijalno nezbrinuta samačka i staračka domaćinstva na području općine Lipovljani. Projekt se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

         Početna konferencija projekta ”Zaželi i ostvari” održana je u Društvenom domu u Lipovljanima, a na njoj su bili prisutni predstavnici partnera u projektu: Centar za socijalnu skrb Novska i Sisačko moslavačka razvojna agencija, dok su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Kutina, bili spriječeni doći.

         Općinski načelnik Nikola Horvat, na početku konferencije pozdravio je predstavnike partnera, zaposlene djelatnice na projektu, te korisnike ovog programa socijalnog zbrinjavanja samačkih i staračkih domaćinstava. Pozdravio je i prisutne građane, te članove udruga općine Lipovljani.  

         Naglasio je kako su tijekom prošle godine dosta radili na osmišljavanju i ostvarenju ovog programa socijalnog zbrinjavanja, kako je čitavo područje općine Lipovljani obuhvaćeno tim projektom i kako su ciljevi postavljeni u projektu ostvarivi, uz značajnu korist društvu i pojedincima.

-Cilj projekta ‘Zaželi i ostvari!’ je ponovno uključivanje 8 žena, u nepovoljnom položaju, na tržište rada, ali i također, poboljšanje kvalitete života krajnjim korisnicima ovog projekta i njihove socijalne uključivosti u normalan život. Na realizaciji projekta zaposleno je 8 žena s područja općine Lipovljani, u dužini trajanja projekta od 2 godine, koje će skrbiti za 50 krajnjih korisnika. Ukupna vrijednost ovog dvogodišnjeg projekta je milijun i 635 tisuća kuna, a u 100-postotnom iznosu financira se putem EU fonda – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

O raznim, socijalnim potrebama stanovnika, a posebno staračkih i samačkih, s naglaskom na mogućnosti njihovog ostvarenja kroz projekt ”Zaželi i ostvari!”, prisutnima je govorila i Ljiljanka Žunić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska.

Od početka godine, 8 zaposlenih žena, već je počelo brinuti o starijim osobama, odnosno krajnjim korisnicima s područja općine Lipovljani, koji su pristali na obilaske i pomoć u svakodnevnim poslovima. Na žalost, na području općine Lipovljani, ima i onih staračkih domaćinstava koji ne žele ovakav vid pomoći, pa oni neće biti obuhvaćeni ovim projektom ”Zaželi i ostvari!”

Zaposlenim ženama, tijekom trajanja projekta, bit će omogućeno i dodatno obrazovanje, prema njihovim sklonostima, kako bi nakon završetka ovog dvogodišnjeg projekta bile dodatno spremne za ponovno uključivanje na tržište rada i lakše ponovno zapošljavanje.

Kako bi im bilo lakše obavljati poslove, tijekom brige o staračkim domaćinstvima, u okviru projekta, kupljeni su i bicikli, koje im je predao na korištenje općinski načelnik Nikola Horvat. Tijekom projekta, organizaciju izvršenja potreba, te praćenje i kontrolu poslova, uz ostvarenje cilja, radit će članovi Sisačko moslavačke razvojne agencije.

Početna konferencija, ovog značajnog i vrlo vrijednog, socijalnog projekta Općine Lipovljani, koji u potpunosti financira EU socijalni fond, završila je zajedničkim druženjem i razgovorom o važnosti i potrebi ovakvih projekata, te njihovoj realizaciji na području općine Lipovljani. Iako je snijeg i hladno vrijeme, zaposlenice na projektu, svojim kućama uputile su se na novim biciklima, kojima će, kad to toplo vrijeme dopusti, lakše i brže obavljati poslove za staračka domaćinstva na području općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content