• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

POTPISANI UGOVORI S KORISNICIMA PROGRAMA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI OBITELJSKIH KUĆA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Općina Lipovljani i četvero vlasnika obiteljskih kuća iz Lipovljana i Piljenica potpisali su ugovore o subvencioniranju troškova za izvođenje radova prihvaćenih u programu ‘Energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području općine Lipovljani’. Zajedničko potpisivanje ugovora održano je u ponedjeljak, 13. travnja, u općinskoj vijećnici u Lipovljanima, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 228.000 kuna.

Po prvi puta su u Lipovljanima potpisivani ovakvi ugovori, po kojima se znatna sredstva ulažu u stambene objekte radi što bolje energetske učinkovitosti tih stambenih objekata. Do sada su velika financijska sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti RH uložena u društvene i vjerske objekte na području općine, a procjene sežu do iznosa od oko 3 milijuna kuna, no po prvi puta se sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulažu u obnovu obiteljskih kuća na području općine Lipovljani.

Natječaj za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća objavljen je u kolovozu prošle godine. Na njega se javilo 8 vlasnika privatnih obiteljskih kuća, no dvoje prijavljenih na natječaj nije imalo sve potrebne uvjete, a dvoje vlasnika, čiji su projekti odobreni, naknadno je odustalo od investicije. Tako je ostalo 4 vlasnika koji će u svoje objekte, kako bi im bili energetski učinkoviti, uložiti preko 100.000 kuna. Oko 40% uložit će Fond za zaštitu okoliša, a 10% će se sufinancirati iz Proračuna općine Lipovljani, u ovom slučaju 22.800 kuna. Rok za završetak radova je listopad ove godine.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU općinskoj vijećnici, u ponedjeljak, 13. travnja, potpisnike Ugovora dočekao je i pozdravio Mario Ribar, općinski načelnik, koji je pohvalio odluku državnog Fonda da se ulažu sredstva i pripomogne korisnicima u poboljšanju energetske učinkovitosti njihovih stambenih objekata. U taj program se uključila i općina Lipovljani koja je osigurala 75.000 kuna za svoj udjel u ovome projektu ‘Energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području općine Lipovljani’. Sva planirana sredstva, na žalost neće biti utrošena, istaknuo je načelnik Mario Ribar, jer su prihvaćene investicije manje od ukupno planiranih sredstava, pa će se općinskim vijećnicima predložiti izdvajanje još dijela planiranih sredstava za sufinanciranje i dobivanje potrebnih energetskih certifikata, kad radovi budu završeni.

Za program izgradnje i uređenje energetski učinkovite fasade na obiteljskoj kući, ugovor o subvencioniranju su potpisali Tomo Ljubojević i Neven Vitković iz Lipovljana, a za program izmjene energetski učinkovite stolarije ugovor su potpisali Marija Tremski iz Piljenica i Mario Božić iz Lipovljana, koji su se na kraju ove male svečanosti potpisivanja Ugovora zahvalili općini i Fondu na subvencioniranju tih projekata. Sredstva su bespovratna, ali strogo namjenska za odobreni trošak uređenja.

Program ‘Energetske učinkovitosti stambenih objekata’ provodit će se i dalje, no od ove godine svi zainteresirani prijavljivat će se direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH jer je to Odluka resornog ministarstva i Vlade RH. Općina Lipovljani i nadalje će pratiti izvođenje radova na ova 4 objekta za koje su potpisani Ugovori.          (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content