• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

POTPISANA DVA UGOVORA S FONDOM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST KOJIMA SE SUFINANCIRAJU PROJEKTI OPĆINE LIPOVLJANI

Zaštita okoliša i očuvanje lijepe i zdrave prirode u punoj njezinoj raznolikosti, za sadašnje, ali i buduće generacije, na čitavom području općine Lipovljani, jedan je od planskih ciljeva čelništva općine Lipovljani. Kako bi se što bolje štitio okoliš, a otpad zbrinjavao neškodljivo i pretvarao se u korisnu sirovinu, općina Lipovljani priprema i provodi nekoliko projekata u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, koji će sufinancirati te projekte.

Tako je potpisan ugovor  Općine Lipovljani i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti RH o sufinanciranju troškova projekta izrade dokumenata o zaštiti okoliša i načinima provedbe zaštite pod nazivom ‘Lokalni akcijski plan zaštite okoliša’. Izradu dokumenta općinskog plana zaštite okoliša, s provedbom svih akcija i zbrinjavanjem otpada, raditi će stručno poduzeće. Ukupni troškovi projekta izrade dokumenata s planom zaštite iznose 45.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša RH sufinancira projekt s 40%, odnosno s 18.000 kuna. Izrada dokumenata, odnosno realizacija projekta, bit će završena do kraja 2015. godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH sufinancirat će i troškove projekta ‘Zeleni Lipovljani’, koji bi se u većini trebao realizirati ove jeseni, odnosno do kraja ove godine. Projekt ‘zeleni Lipovljani’ obuhvaća tiskanje informativnih brošura, plakata, platnenih vrećica, nadogradnje službene internetske stranice i edukativne radionice o uspostavi cjelokupnog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području općine Lipovljani. Ukupni troškovi projekta ‘Zeleni Lipovljani’ stajat će 33.111 kuna, a Fond za zaštitu okoliša RH  sufinancirat će 40%, odnosno 13.200 kuna. Na projektu ‘Zeleni Lipovljani’ zajedno rade, uz općinu Lipovljani, još i komunalno poduzeće ‘Lipkom servisi’, te Osnovna škola Josipa Kozarca i Dječji vrtić.

Za provedbu izrade planske dokumentacije i provedbu kampanje o uspostavi održivog sustava gospodarenja otpadom, tako će općina Lipovljani, do kraja 2015.godine, ukupno izdvojiti nešto više od 78.000 kuna, a Fond će od toga sufinancirati nešto više od 31.000 kuna. Znatno će to doprinijeti zaštiti okoliša i edukaciji stanovnika općine Lipovljani o tome, no to je tek manji dio u odnosu na investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, koliko će se ove jeseni uložiti za izgradnju reciklažnog dvorišta pri komunalnom poduzeću ‘Lipkom servisi’. Posao izgradnje reciklažnog dvorišta u Lipovljanima, investitora Općinu Lipovljani stajat će nešto više od 1.800.000 kuna, od čega će Fond za zaštitu okoliša RH sufinancirati s više od 1.400.000 kuna. Ugovore u ime Fonda potpisao je direktor Sven Müller , a u ime Općine Lipovljani Mario Ribar, općinski načelnik.

Damir SMETKO

1-lip-kom i OŠ letak-111

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content