• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PODUZIMAJU SE SVE MJERE KAKO BI SE PREDUHITRILA POPLAVA U KRALJEVOJ VELIKOJ

O ugroženosti od poplave stanovnika Kraljeve Velike brigu vodi općinsko čelništvo i nanovo formiran Stožer za obranu od poplava općine Lipovljani. Svoju prvu sjednicu održao je u nedjelju, 14. rujna u večer, na ugroženom području u Kraljevoj Velikoj. Desetak članova upoznati su sa do sada poduzetim mjerama za obranu od poplave i planom aktivnosti, kako bi sve spremno dočekalo novi val savske poplavne vode.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Djelatnici ‘Vodoprivrede’ u ovim trenucima završavaju izgradnju obrambenog, zaštitnog nasipa, kako bi se mogli nastavi dalji radovi na obrani od poplave. U Kraljevu Veliku treba stići i nove vreće s pijeskom, a kamionima će se dovoziti potrebna zemlje za nasip. Sve službe su već u stanju pripravnosti, a svako ugroženo domaćinstvo će se obavijestiti o potrebi planiranja preventivne evakuacije, preventivnog zbrinjavanja životinja i podizanju kućanskih aparata i namještaja zbog mogućeg prodora vode.

Projekcije dotoka vode do Kraljeve Velike su ozbiljne, količina vode koja će se razliti po poljima iza kuća bit će opet u visini jednog metra, pa se stanovništvo upozorava na moguće posljedice. Poplave obiteljskih kuća i štete žele se preduhitriti svim poduzetim mjerama dok je voda još daleko i dok se radovi na obrani mogu bez većih teškoća obaviti.

Zbog velikih količina kiše, u srijedu, 10. rujna, oborinska voda je poplavila domaćinstva u Krivaju i nekoliko ulica Lipovljana, pa od ponedjeljka, 15. rujna ponovo radi općinsko Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Sanaciju tih šteta već su izvršili vlasnici, a ostali radovi, poput ispumpavanja bunara, za sada nisu u prioritetu, jer se sva pažnja posvećuje obrani od poplave u Kraljevoj Velikoj.

Vrlo je visok i vodostaj Pakre, no obiteljske kuće nisu ugrožene u Piljenicama, a izuzetno nabujale vode Ilove, izlile su se na desnu obalu, na kutinsko područje, u nedjelju, 14. rujna. Prati se stanje na svim vodotocima, a raduje stagnacija vodostaja Pakre. Izuzetno velike količine vode nalaze se i u ribnjacima kod Lipovljana i Kraljeve Velike i u akumulacijskom jezeru kod Krivaja.         (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA5-IMG_07271-Gumena brana 005

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1-IMG_0710

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content