• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PODIZANJE SPOMENIKA TARASU ŠEVČENKU I TISKANJE KNJIGE O DJELOVANJU ‘KARPATA’, OBILJEŽILO JE PROŠLU GODINU

Prošla godina bit će upamćena u povijesti naše udruge po podizanju spomenika Tarasu Ševčenku, najobljubljenijem ukrajinskom sinu, ovdje u Lipovljanima i po izdavanju knjige o 25 godina rada i djelovanja Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’. Takvom ocjenom  o radu ‘Karpata’ započela je ovogodišnja, 26. redovna godišnja skupština društva Ukrajinaca, održana u Lipovljanima, u subotu, 17. veljače.

                Skupštinu je vodio Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, uz članove Ankicu Volovčuk i Bogdana Hnatjuka. Članica Mira Ardan je izvijestila da je na Skupštini prisutna većina članova, nakon čega je predsjednik ‘Karpata’ i podnio opširno izvješće o prošlogodišnjem radu. Istaka je da su sudjelovali na 38 različitih događaja, što je prosjeku i više od 3 mjesečno, što prilično angažira većinu članova na stalni rad. Od 38 događaja najviše ih je bilo diljem Hrvatske, no bili su na nastupima kod Ukrajinaca u Ljubljani, Novom Sadu i Devetini u susjednoj BiH.  

             

   Financijsko izvješće na Skupštini je pročitao član Zoran Gačeša. Za sve nastupe i vlastite aktivnosti ostvarili su, iz više izvora, ukupno 87.706 kuna prihoda. Od toga su utrošili 85.032 kune, pa su godinu završili s 2.674 kune na žiro-računu, što će utrošiti u ovoj godini za rad udruge. Uz ambiciozan program nastupa i predstavljanja ukrajinske kulture, u ovoj godini planiraju čak 115.000 kuna prihoda.

                Rad članova ‘Karpata’ u prošloj godini, ali i u svih prijašnjih 25 godina od osnivanja, pohvalio je, na Skupštini i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji im je čestitao na ostvarenom programu rada. Čestitao im je i za očuvanje i prezentaciju ukrajinske kulture i tradicije, a naglasio je i da će općina Lipovljani i dalje podržavati njihov rad i da će aktivnosti pratiti prema kandidiranim projektima u iznosu od 12.500 kuna tijekom ove godine. 

                Članovi ‘Karpata’ na ovogodišnjoj Skupštini jednoglasno su prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini, Program aktivnosti za 2018. godinu i Financijski plana za 2018. godinu. O dobroj suradnji s društvom Ukrajinaca iz Lipovljana, sa zahvalom su govorili i gosti iz ostalih lipovljanskih udruga građana. Posebno je pohvaljen rad s mladima, koji su i ovogodišnju Skupštinu otvorili plesom tradicijskih ukrajinskih plesova. Početak Skupštine pripao je pjevačkom zboru starijih članova, koji su izveli himne Hrvatske i Ukrajine, a koji u svom opusu imaju uvježbanih 70-tak ukrajinskih pjesama s kojima nastupaju na mnogim priredbama i manifestacijama.

Ove godine očekuju jednako bogatu godinu nastupima na pozornicama diljem Hrvatske, ali i inozemstva.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content