• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PJESME I PLESOVI POKAZALI SVU RAZNOLIKOST TRADICIJSKE BAŠTINE NACIONALNIH MANJINA U HRVATSKOJ

Drugi dan ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ u potpunosti je bio posvećen nacionalnim manjinama u Hrvatskoj. U subotu, 1-IMG_5150a-00222. kolovoza program je započeo u rano poslijepodne postavljanjem tradicijskih eksponata na izložbeni  prostor nacionalnih manjina u parku u centru Lipovljana, a završio je pjevačkim i plesnim nastupom svih društava koja su ove godine sudjelovala na ‘Lipovljanskim susretima’.

Nakon uređivanja izložbenog prostora, program posvećen nacionalnim manjinama nastavljen je Okruglim stolom na temu ostvarivanja manjinskih prava u uvjetima krize. Posjetitelji i gosti potom su razgledali postavljene štandove 13 udruga nacionalnih manjina, a sve njih obišla je, i razgledala prezentirano na njima, i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odmah po dolasku u Lipovljane. Na kraju je mimohodom društava nacionalnih manjina, kroz centar Lipovljana,06-IMG_5310 i njihovim nastupom na središnjoj pozornici ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ koji je, nakon svečanog otvorenja manifestacije, potrajao do iza 22 sata, završio program posvećen nacionalnim manjinama.

1-mimoMimohod 10 društava, sudionika ‘Lipovljanskih susreta 2015.’, tradicionalno je krenuo od grkokatoličke crkve sv. Ane. Prošao je centrom Lipovljana, do središnje pozornice na igralištu, praćen pljeskom posjetitelja. Pred svečanom pozornicom folkloraši su pričekali dolazak predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i ostalih uzvanika, a bili su prisutni i svečanom otvorenju ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ Nakon toga su pokazali, pred više tisuća gledatelja, dio tradicijske kulture svoje nacionalne manjine.07-IMG_5357

Kulturno-umjetnički program ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ započeli su članovi  Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, koji su sve goste Lipovljana 09-IMG_5368pozdravili pjesmom ‘Pjevat će Slavonija’. Nakon toga, zajedno su s članovima KUD-a ‘Lipa’, zapjevali, dok su ‘Lipaši’ izveli pjesme i plesove iz Slavonije, u pratnji svoje tamburaške skupine.

Od društava nacionalnih manjina, prva je nastupila Folklorna skupina ‘Orava’ iz Međurića. Izveli su ples iz Orave, djevojačko i momačko nadigravanje, te ples dupak i Šariš polku, uz voditelja Elenu Vasikovu.

03-IMG_5526Nakon njih dio plesne baštine predstavili su članovi Makedonskog kulturnog društva ‘Braća Miladinovci’ iz Osijeka. Otplesali su Mariovsku tresenicu s voditeljicom Mirtom Galo.

Društvo Perojskih Crnogoraca ‘Peroj 1657’,  nakon nekoliko godina ponovo je nastupilo na ‘Lipovljanskim susretima’. Ovaj puta su iz Istre, gdje žive i njeguju jezik i običaje predaka, došli posjetiteljima ‘Susreta’ pokazati splet crnogorskih kola i otpjevati stare perojske pjesme, sa svojim voditeljima Dubravkom i Draganom Vučević.

Iz okolice Vukovara, iz Petrovaca, na ‘Lipovljanske susrete 2015.’ doputovali su članovi rusinskog KUD-a ‘Joakim Hardi’, i pokazali dio folklorne baštine Rusina. Otplesali su ‘Vjenčić narodnih rusinskih plesova’ u pratnji tamburaške skupine i voditelja Zvonka Kostelnika.

16-IMG_5802Po prvi puta na ‘Lipovljanskim susretima’ potom su nastupile članice Folklorne skupine ‘Panenky’ (lutkice) iz Češke besede Sisak. Posjetiteljima i gostima predstavile su se spletom plesova i pjesama iz Južne Češke, stručne voditeljice Dane Stakorove.

U brzom ritmu i s velikom plesnom raznovrsnošću, plesnu baštinu mađarske nacionalne manjine predstavili su članovi KUD-a Petefi Šandor iz Laslova. Predstavili su se Szekelyfoldi tancem, s voditeljicom  Monikom Paloš.

Stalni gosti ‘Lipovljanskih susreta’, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo ‘NUR’ iz Siska, nastupili su i ove godine. S mladom generacijom plesača izveli su splet plesova ‘Hej, Munira, gdje ti je Muharem?’  Mlade plesače, budućnost ovog društva iz Siska, uvježbala je Jasmina Arapović.

Na kraju predstavljanja društava nacionalnih manjina Hrvatske zapjevali su i zaplesali članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Bijelog Brda u Baranji. Predstavili su se kolopletom, igrama i pjesmama iz Bijelog Brda i okolice, a voditeljica im je Vesna Vujić.08-IMG_5359

Završni nastup kulturno-umjetničkog programa na ‘Lipovljanskim susretima 2015.’ i ove godine pripao je gostima, ovaj put Folklornom ansamblu ‘Gaudeamusu’ iz Češke. Oni su se predstavili plesnim i pjevačkim programom u više točaka. Ansambl ‘Gaudeamus’ radi na obradi češke narodne umjetnosti, a u tom radu spajaju tradiciju i suvremeno, kako bi se približili današnjim gledateljima. Izveli su niz zanimljivih i humorističnih čeških plesova i pjesama s nošnjama iz raznih krajeva Češke i raznovrsnim plesnim kostimima. Voditeljica im je Vera Fenclova, a gledatelji su im dugo pljeskala, i tako nagradili  njihov veliki izvođački trud.

Uz lijepi vatromet i ‘Odu radosti’ europsku himnu, završio je kulturno-umjetnički program ‘Lipovljanskih susreta 2015.’

Damir SMETKO

10-IMG_542204-IMG_556805-IMG_559306-IMG_561107-IMG_564408-IMG_566709-IMG_568911-IMG_569512-IMG_572113-IMG_573714-IMG_574815-IMG_578602-IMG_5518

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content