• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OVOGODIŠNJI ‘DANI JOSIPA KOZARCA U LIPOVLJANIMA’ ODRŽAT ĆE SE 17. OŽUJKA

                ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ održat će se i ove godine, kao i dosadašnjih godina, u okviru obilježavanja Dana općine Lipovljani. Taj znanstveno-stručni skup, ove će se godine po peti puta za redom održati uz 159. godišnjicu rođenja ovog značajnog hrvatskog šumara i pisca, koji je najbolje godine svog života proveo u Lipovljanima. 

                Program obilježavanja ‘Dana Josipa Kozarca’ priprema se za petak, 17. ožujka, a naglasak će biti na književnosti, jer je prošle godine održani stručni skup obrađivao šumarske teme. O hrvatskom jeziku u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti, izlaganja će predstaviti, u većini profesori i studenti Filozofskog fakulteta Osijek, ali se na stručnom skupu očekuju predavači i predstavnici s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, iz Centra HAZU Vinkovci i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

                – Općenito, velika je zainteresiranost za sudjelovanje i izlaganje na znanstveno-stručnom skupu kojeg zadnjih pet godina u Lipovljanima priređujemo u čast našeg važnog šumara i književnika Josipa Kozarca. Obrađujemo izuzetno važne i zanimljive teme iz književnosti i šumarstva pa interes ne čudi – istakao je, među ostalim, Josip Krajči, predsjednik Odbora za pripremu ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’, na Opekama, u petak, 17. veljače, gdje su se sastali članovi odbora, kako bi raspravili o programu ovogodišnjeg ‘Dana Josipa Kozarca’.

U Odbor za pripremu programa, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani imenovao je 11 članova. Uz Josipa Krajčija, predsjednika Odbora, za njegovog zamjenika imenovan je Tomislav Lukšić, a članovi odbora još su: prof. Milan Oršanić, prof. Ljiljana Kolenić, Krunoslav Jakupčić, prof. Ivan Prskalo, dr. Anica Bilić,  Dragutin Pasarić, Dinko Hace i Mirjana Faltis, a za tajnicu je imenovana prof. Melita Lenička. Oni su, na Opekama, u nastavnom objektu Šumarskog fakulteta, prihvatili ovogodišnji program stručnog skupa, a nakon toga bilo je riječi i o potrebi objavljivanja zbornika svih radova predstavljenih na ‘Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima’.

                  U petak, 17. ožujka znanstveno-stručni skup započet će u 11.30 sati, najprije uvodnim djelom, pa plenarnim dijelom, a završit će izlaganjem predavača sa katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju osječkog Filozofskog fakulteta.

                Program obilježavanja ‘Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima’ i Dan općine Lipovljani, imat će i popratni program. Hrvatsko šumarsko društvo izložit će fotografije na izložbi ‘Šuma okom šumara’, a Turistička zajednica osigurat će da cijelog dana posjetiteljima bude dostupna ‘Spomen soba Josipa Kozarca’ u Šumariji Lipovljani, u kojoj će se moći razgledati stalni postav izložbe.

Stručni skup ‘Hrvatski jezik u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti’, u Lipovljanima, održat će se točno i na 50. obljetnicu objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je tada stala u obranu hrvatskog jezika, uz zahtjev za njegov ravnopravni položaj u tadašnjoj jugoslavenskoj federaciji, za njegovo slobodno oblikovanje u skladu s hrvatskom tradicijom i njegovu punu afirmaciju, što su tadašnje vlasti osudile.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content