• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Otvorena mogućnost višestruke suradnje s Eko industrijom Tehnix iz Donjeg Kraljevca

Čelništvo ‘Lipkom servisa’, komunalnog poduzeća u vlasništvu Općine Lipovljani, odlučilo je nabaviti novi kamion za odvoz komunalnog otpada i tako još dodatno poboljšati uslugu i poslovanje na odvozu, sortiranju i zbrinjavanju otpada iz domaćinstava na području općine Lipovljani. U proteklom razdoblju, podnijeli su i dokumentaciju za sufinanciranje kupnje tog vozila, putem natječaja iz EU fonda. U petak, 8. svibnja obišli su i Eko industriju Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju, kako bi na licu mjesta vidjeli sve odlike eko vozila te industrije, čiji bi kamion kupili, ako dobiju ‘zeleno svjetlo’ na raspisanom natječaju.

U obilasku Eko industrije Tehnix u Donjem Kraljevcu bili su Davor Živković, direktor ‘Lipkom servisa’, Ivan Štiks, glavni strojar ‘Lipkom servisa’ i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Skupštine ‘Lipkom servisa’. Domaćin, u ime Tehnixa, bio im je Željko Horvat, voditelj projekata Eko industrije Tehnix, a tijekom posjeta pridružio im se i komercijalista Igor Habuš.

Nakon dočeka i upoznavanja, Željko Horvat proveo je delegaciju iz Lipovljana, kroz proizvodne pogone pokazavši kako nastaju mnogobrojni proizvodi, oprema i strojevi, kojom se obavljaju različiti poslovi na uređenju i zaštiti okoliša u kojem živimo. Naravno, prije svega s naglaskom na vrhunsku kvalitetu, održivost i ‘zelenu’, odnosno što čišću upotrebu svih proizvoda i što bolju zaštitu prirode.

Obiđene su proizvodne hale u kojima nastaju kontejneri, koji su okvir u kojem u ovoj eko industriji rješavaju mnoge potrebe i probleme. Osim kontejnerskih hala, obiđeni su i pogoni proizvodnje ili nadogradnje vozila i opreme za zbrinjavanja mješovitog komunalnog otpada, za zbrinjavanje, odnosno čišćenje otpadnih voda, izgradnje separatora zamuljenih voda, nadogradnju specijalnih vozila i raznih dodataka za njih, tehnički dio proizvodnje i halu završne provjere i isporuke vozila i opreme.

Eko industrija Tehnix iz Donjeg Kraljevca zapošljava 500 djelatnika, razvija i proizvodi više od 300 strojeva i različite opreme za zaštitu okoliša, i zainteresirani su za suradnju s Općinom Lipovljani, jer u Lipovljanima se vodi briga o tome kako da najbolje sačuvaju svoj okoliš, kako da očuvaju bujnu prirodu na svom području i kako da od otpada naprave korisne sirovine.

Nakon obilaska većine proizvodnih pogona i upoznavanja sa mogućnostima i realizacijom strojeva i oprema za sveobuhvatnu zaštitu okoliša, održan je i radni sastanak na kom su razmijenjena mišljena o mogućnostima daljnje suradnje. Osim nabavke novog vozila za odvoz komunalnog otpada, mnogobrojne su mogućnosti i proširenja suradnje između Tehnixa i Općine Lipovljani. Suradnja se može protegnuti i na završetak izgradnje kanalizacijske mreže na području općine Lipovljani, još kvalitetniju mrežu prikupljanja komunalnog otpada, a možda čak i na izgradnju novog dječjeg vrtića, i dječjih igrališta.

Posjet Eko industriji Tehnix u Donjem Kraljevcu, doima se kao odlazak na neku višu, gotovo savršenu razinu, zaokruženu i vrlo promišljenu sredinu življenja, sa izuzetnim proizvodima stvorenim u Hrvatskoj, praktično vrlo korisnim i iskoristivim. Uz stalne proizvode, koji se koriste u djelatnostima čišćenja i zaštite prirode, vrlo su fascinantna i dva proizvoda, razvijena i proizvedena nedavno, munjevito, kao odgovor na epidemiju koronavirusa. To je kontejner za samoizolaciju, potpuno opremljen i sa mogućnošću provođenja svih mjera zaštite, kojeg su nazvali Mobile corona cabin tehnix , koji može imati svaka bolnica umjesto npr. trijažnih šatora. Drugi kontejner, razvijen je za zbrinjavanje sve opreme za zaštitu od coronavirusa, ali i mnogih drugih zaraznih bolesti, pa čak i uginulih životinja, a nazvan je Corona kremator, u kojem se neškodljivo za okoliš zbrinjavaju uginule životinje ili kontaminirana zaštitna oprema. Poslovni cilj Tehnixa je razvijati i proizvoditi najbolje tehnologije kojima se postiže održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Delegacija iz Lipovljana, na čelu s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, dobila je priliku vidjeti na licu mjesta, izuzetna rješenja u poslovima zbrinjavanja otpada i očuvanja okoliša i sigurno će, ubuduće, raditi na tome da se ona u što većoj mjeri koriste na području općine Lipovljani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content