• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OTVORENA IZLOŽBA NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE SLOVAČKE

U ponedjeljak navečer, 14. kolovoza je u lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici otvorena nesvakidašnja izložba “Nematerijalna baština Slovačke”, a koja upućuje kako u tom mjestu sa organiziranim posebnim kulturnim životom i očuvanje baštine žive uz druge i slovačka nacionalna manjina. Izložba je ostvarena s Ministarstvom kulture Slovačke, a otvorila ju je zamjenica načelnika Općine Lipovljani gospođa Ljiljana Tomić.

Čin otvorenja bio je zapravo uvertira u poznate Lipovljanske susrete koji se održavaju krajem kolovoza, a ove godine od 25. do 27. kolovoza, te predstavljaju bogatstvo nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. O nematerijalnoj baštini Slovaka kroz 14 postaja putujuće izložbe govorio je predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajči. Ovu izložbu će nakon Lipovljana građani moći vidjeti u Rijeci te Zadru. Zanimljiv detalj izložbe jest fujara – pastirsko puhačko glazbalo, koje su u Slovačku donijeli pastiri rumunjskog i rusinskog podrijetla za vrijeme pastirske kolonizacije u 14. i 15. stoljeću. Primjer fujare posjeduje i Matica slovačka Lipovljani, a mogu je pogledati i posjetitelji ove izložbe.

Zanimljivu usporednicu sa praktički isto toliko po UNESCO-u zaštićenih oblika hrvatske nematerijalne baštine dao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić. Zanimljivo je kako se mnogi oblici dodiruju, a što i nije čudno jer povijest nas uči kako smo skoro 4. stoljeća bili u zajedničkoj državi. Otvorenje je donijelo i jedan prijedlog da se možda zajednički za budućnost, jer su mlađi u pitanju, povežu dvije teme – slovačka s lutkarskim kazalištem i hrvatska s dječjim drvenim igračkama iz Zagorja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content