• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OSNOVNA ŠKOLA „JOSIP KOZARAC“ ODUŠEVILA PREDSTAVOM „ZAJEDNO U RAZLIČITOSTI“

U dvorani OŠ „Josipa Kozarca“ u Lipovljanima, 08.12. održana je prigodna predstava „Zajedno u različitosti“ povodom istoimenog projekta uspješno realiziranog u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, koji se odnosi na strateška partnerstva između škola.

Projekt  pod nazivom „Zajedno u različitosti“ kandidiran je početkom ove godine, te je tako prošao kao jedan od sveukupno sedam apliciranih projekata u Republici Hrvatskoj.

Projektni tim OŠ “Josipa Kozarca“ iz Lipovljana, ujedno i nositelji samog projekta,  time su ostvarili izniman uspjeh  koji je od osobite važnosti kako za školstvo tako i za same Lipovljane.

Cilj projekta obuhvaća socijalnu inkluziju učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija za učenike i učitelje. Nadalje, u cilju je povećanje broja učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnog završetka projekta.

Partnerske škole u projektu su Bugarska, Rumunjska i Poljska koje su radom kompatibilne s lipovljanskom osnovnom školom, jer sadrže sličan nastavni program, pa samim time dijele i slične ciljeve.

Projekt „Zajedno u različitosti“ u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, realizirat će se u periodu od 28 mjeseci, počevši od 1.9.2017., pa sve do 31.12.2019.godine.

Sveukupno 17 učenika i 9 učitelja iz partnerskih zemalja, na tjedan dana posjetilo je OŠ“Josipa Kozarca“ u Lipovljanima.

Taj tjedan za učenike je bila organizirana zajednička nastava češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika. Nastavu su također pratili i vrednovali učitelji. Uz nastavni program češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika, učenici su imali priliku sudjelovati i na nastavi iz ostalih predmeta kako bi na taj način usporedili rad nastavnog programa u svojim zemljama sa nastavnim radom u lipovljanskoj školi.

Svakodnevno poslije školskih sadržaja, gosti su imali priliku uživati u različitim zabavnim i društvenim sadržajima. Tako su prvog dana po dolasku, upoznavali općinu Lipovljani.

Na prigodnom prijemu, srdačan pozdrav dobrodošlice, gostima je uputio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

Potom su se predstavile i lipovljanske udruge Češka beseda, Matica Slovačka i KPD Karpati „Lipa“ koji su ovom prigodom organizirali izložbene stolove na koje su izložili svoje običaje, tradiciju, kulturu i gastronomsku ponudu, te izvodili tradicionalne plesove i pjesme. Edukativno zabavni radni tjedan, bio je ispunjen obilaskom Kutine, Zagreba, druženjem na adventskom sajmu u lipovljanskom parku, a za kraj ovog izuzetno lijepog, edukativnog i nadasve inspirativnog druženja, odigrana je impresivna predstava učenika u kojoj se radnja odvija u vidu putovanja kroz Bugarsku, Rumunjsku, Poljsku i Hrvatsku s naglaskom na znamenitosti, kulturu i običaje svakog od tih zemalja što je, kod svih prisutnih u ispunjenoj dvorani lipovljanske škole, izazvalo posebno veliko oduševljenje, ali i emocije.

Sama scena je bila jedan veliki putokaz na kojem su bile ispisane 4 zemlje, Bugarska, Rumunjska i Poljska.

Predstavom se putovalo kroz Lijepu našu krenuvši s juga. Prošlo se cijelom jadranskom obalom, Središnjom Hrvatskom, Slavonijom. Prikazani su tradicionalni hrvatski plesovi, glazba, znamenitosti, znamenite ličnosti iz povijesti i sadašnjosti, sportaši, a sličnom koncepcijom smo prošetali i kroz preostale tri zemlje iz koje su učenici, gosti u projektu, doputovali određenim prijevoznim sredstvom kako bi nastavili zanimljivu pustolovinu i druženje u mjestu u kojem su spustili svoje kovčege.

Tu su večer avion, vlak i autobus polaskom iz Bugarske, Rumunjske i Poljske, sretno doputovali u dvoranu OŠ“Josipa Kozarca“ u Lipovljanima.

Predstavu je iz prvog reda, pozorno i s ponosom pratio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

„Gosti će otići puni dojmova i nekih novih saznanja, iskustava i ono što je za nas bitno jest  da smo mi zaista doživjeli ovaj susret i sve aktivnosti kao nešto izuzetno vrijedno što nas je kao tim, školu i sve djelatnike koji rade u njoj, uključujući i našu djecu posebno povezalo.“ istaknula je Mirjana Faltis, ravnateljica OŠ „Josipa Kozarca“ i pravni zastupnik projekta.

Osnovna škola „Josip Kozarac“ iz Lipovljana, svakako se može pohvaliti radom svog projektnog tima, ali i ishodom koji će isti donijeti u budućnosti .

(m.p.k.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content