• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinsko vijeće: usvojena odluka o novom povećanju naknada za novorođenu djecu te prihvaćena izvješća za 2021. godinu

Općinsko vijeće općine Lipovljani održalo je u četvrtak, 26. svibnja redovnu sjednicu koju je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća, a na sjednici je bilo 12 od ukupno 13 vijećnika.

Od zanimljivijih odluka izdvajamo povećanje naknade za novorođeno dijete: za prvo dijete 4000 kuna, za drugo 7000 kuna te za treće i svako sljedeće dijete 11000 kuna. Ovo je već drugo predloženo povećanje naknada u zadnje 4 godine od strane vladajuće većine, a nema smisao demografske mjere nego pomoći roditeljima koji su se već odlučili osnovati ili proširiti obitelj, kako bismo im barem malo olakšali nužne troškove.  Ova mjera usvojena je u okviru Odluke o socijalnoj skrbi koja sadrži i druge pomoći iz programa socijalne skrbi, a dostupna će biti i u dokumentima na web stranici općine Lipovljani.

Na sjednici je održan i aktualni sat, na kojem je 7 vijećnika uputilo 11 pitanja Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani.

         Vijećnička pitanja uputili su: Nada Toš, Josip Hudec, Goran Ribar, Marica Horvat, Melita Lenička, Suzana Pješ i Tomislav Budimir. Pitali su o autobusnim stajalištima u Lipovljanima, o izboru komunalnog redara, o dolasku i smještaju prognanika iz Ukrajine, o izboru direktora Turističke zajednice općine Lipovljani, o mogućnostima postavljanja klupa uz šetnice i nogostupe, o planiranju kanalizacije u naseljima općine Lipovljani, o novostima vezanim za Poduzetničku zonu te o veličini godišnjih proračuna i projektima razvoja u Lipovljanima. Općinski načelnik Nikola Horvat, odgovarao je opširno na svako pitanje, a pismenih pitanja nije bilo.

         Nakon aktualnog sata vijećnici su izglasali godišnje izvještaje o izvršenju općinskog proračuna, planova razvojnih programa i komunalne infrastrukture općine Lipovljani, te izvješća vrtića i knjižnice za 2021. godinu. U 2021. godini Općina Lipovljani ostvarila je ukupni prihod od 15.616.795 kuna, i ukupni rashod u iznosu od 14.856.876 kuna. Tako je poslovanje u 2021. godini Općina Lipovljani završila s viškom prihoda od 1.263.231 kuna.

Vijećnici su bez rasprave podržali i Plan upisa djece u Dječji vrtić Iskrica za iduću, 2022/2023. godinu.

Na prijedlog Matice slovačke Lipovljani, Općinsko vijeće prihvatilo je prijedlog Odluke o uspostavi prijateljstva i suradnje između općine Poruba i općine Lazany iz Slovačke sa Općinom Lipovljani. Potpisivanje odluke o suradnji trebalo bi se održati u Slovačkoj, u drugoj polovici srpnja u nazočnosti članova Matice Slovačke i delegacije općine Lipovljani.

Sjednica Općinskog vijeća, 9. u ovom sazivu, završena je izglasavanjem Programa razvoja poduzetničke zone Blatnjača od 2022. do 2025. godine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content