• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinsko vijeće dalo suglasnost za izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica u Lipovljanima

Općina Lipovljani planira izgraditi i opremiti novi dječji vrtić i jaslice u Lipovljanima. Njime bi svojim stanovnicima osigurala adekvatan prostor za skrb i odgoj djece predškolske dobi na području općine Lipovljani, povećala kapacitet dječjeg vrtića, a time i poboljšala uvjete rada vrtića. Uz navedeno, planiraju se i nova radna mjesta, prije svega zbog otvaranja jaslica. Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, sa suradnicima, pripremio je Projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i jaslica u Lipovljanima, a suglasnost za kretanje u taj složeni i vrijedni projekt, u utorak, 17. kolovoza  dali su i članovi Općinskog vijeća.

        Na 3. sjednici novog saziva Općinskog vijeća Općine Lipovljani, na dnevnom redu našle su se samo dvije točke dnevnog reda. Bio je to prijedlog usvajanja zapisnika s 2. sjednice Općinskog vijeća i donošenje odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja za Projekt izgradnje i opremanje dječjeg vrtića i jaslica u Lipovljanima. Na sjednicu s odazvalo 9 od 13 vijećnika, a sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća.

        Nakon što je usvojen zapisnik s prethodne sjednice, bez rasprave, uz pismeno obrazloženje o toj točki dnevnog reda, i usmeno pojašnjenje Danijele Matejaš, pročelnice Općine Lipovljani, vijećnici su izglasali odluku da se krene u provedbu Programa izgradnje dječjeg vrtića i jaslica u Lipovljanima. Nakon izglasavanja odluke, ova brzinska sjednica je zaključena, no morala je biti održana, jer uvjeti natječaja za dobivanje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj traže da u prijavi na natječaj bude priložena i odluka predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno odluka Općinskog vijeća.

        Općina Lipovljani tako će se prijaviti na Natječaj za provedbu Podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1. „Ulaganje i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, kako bi prijavila projekt izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića i jaslica u Lipovljanima, čija je ukupna vrijednost, nakon više uzastopnih povećanja cijena građevinskog materijala na tržištu, procijenjena na 1.245.000 eura, odnosno nešto manje od 10 milijuna kuna. Sredstva za realizaciju ovog ulaganja (do milijun eura) osigurat će se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u visini od 85% te iz sredstava proračuna Republike Hrvatske u visini 15%, a ostatak iz sredstava proračuna Općine Lipovljani, sukladno ”Strateškom programu razvoja općine Lipovljani za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

        Ovisno o dinamici provjere projektne prijave te donošenja odluke Agencije za plaćanja, o rezultatima natječaja, izgradnja novog vrtića s jaslicama mogla bi započeti iduće godine. U cijelom ovom složenom, ali i vrlo vrijednom kapitalnom projektu Općine Lipovljani, suglasnost članova Općinskog vijeća općine Lipovljani samo je prvi korak u realizaciji vrlo važnog objekta za sve stanovnike općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content