• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANO JAVNO IZLAGANJE DRUGIH IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA OPĆINE LIPOVLJANI

Tijekom javne rasprave o prijedlogu II. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Lipovljani, koja traje od 16. do 23. studenog, u petak, 20. studenog održano je javno izlaganja predloženih izmjena i dopuna Prostornog plana. Javno izlaganje održano je u vijećnici općine Lipovljani, a iznijeli su ga ovlaštene osobe društva ‘Arheo’ d.o.o. iz Zagreba. U raspravi su sudjelovali predstavnici zainteresiranih tvrtki, Sisačko-moslavačke županije i Općine Lipovljani.

Pri iznošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja izneseno je desetak razloga zbog čega se ide u druge izmjene važećeg Plana uređenja. To je prije svega usklađivanje važećeg Prostornog plana općine Lipovljani sa Zakonom o prostorom uređenju, usklađenje Plana s Prostornim planom Sisačko-moslavačke županije i njegovo usklađenje sa zahtjevima nadležnih institucija.

Predloženim izmjenama žele se definirati odredbe važećeg Plana radi omogućavanja rekonstrukcije, nadogradnje i obnove (remonta) željezničke pruge M103 Dugo Selo – Novska, kao zahvata od važnosti za Republiku Hrvatsku. Želi se, također, definirati lokacije i uvjeti izgradnje reciklažnog dvorišta u Kutinskoj ulici u Lipovljanima.            Drugim izmjenama želi se uskladiti odnos izgrađenog i neizgrađenog građevinskog područja sa stvarnim stanjem u prostoru, a žele se izmijeniti granice građevinskog područja naselja na područjima gdje je iskazan interes za  gradnjom, i gdje je to moguće prema Zakonu o prostornom uređenju. Osim toga, želi se i preispitati namjene površina unutar građevinskog područja naselja i namjena površina građevinskog područja izvan naselja. Radi uočenih nedostataka, izmjenama će se izvršit korekcija i sistematizacija odredbi za provođenje važećeg Prostornog plana, usklađenog s Zakonom o prostornom uređenju.

Na kraju, izmjene su predložene i radi revizije odredbi za provođenje u svrhu stvaranja, odnosno definiranja prostorno planskih uvjeta za zadržavanje u prostoru i rekonstrukciji izgrađenih građevina, te realizaciji novih zahvata radi olakšavanja primjene i provođena važećeg Prostornog plana uređenja općine Lipovljani.

Predložene, druge po redu, izmjene Prostornog plana uređenja općine Lipovljani, iznijeli su Patrik Filaković i Aron Varga iz tvrtke ‘Arheo’, a primjedbe su iznijeli Goran Ilkoski iz HŽ Infrastrukture i Hrvoje Kapetanić iz IPZ-a. Predstavnik INA d.d. Branko Krištofek zatražio je upis eksplatacijskih polja ugljikovodika na području općine Lipovljani. U raspravu se je uključio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te Blanka Bobetko Majstorović iz županijskog odjela za zaštitu okoliša i prirode i Margita Malnar iz Zavoda za prostorno uređenje SMŽ.

Sve iznesene primjedbe i prijedloge obraditi će, i u Prostorni plan ucrtati, odgovorne osobe tvrtke ‘Arheo’, prije konačnog donošenja II. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content