• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

Redovnu izbornu godišnju Skupštinu, u subotu, 18. veljače održali su članovi Češke besede općine Lipovljani. Nakon osvrta na rad u prošloj godini, izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Češke besede, od kojih će se, na njihovoj prvoj radnoj sjednici izabrati novo čelništvo ove udruge građana – pripadnika češke nacionalne manjine općine Lipovljani.

                Skupštinu članova Češke besede otvorio je i vodio Mirko Knjižek iz Krivaja, predsjednik udruge koju je uspješno vodio zadnjih 12 godina, gotovo od samog početka njenog obnovljenog rada. U voditeljstvo Skupštine izabrani su još Miroslav Lovčanin i Tina Nerad, a zapisnik je vodio Ivan Doležal. Izvješće o radu Besede u prošloj godini i plan rada za 2017. godinu, također je članovima Skupštine, podnio predsjednik udruge Mirko Knjižek, a blagajnički izvještaj i financijski plan za ovu godinu izložio je blagajnik Branko Chour.

                I tijekom 2016. godine članovi Češke besede općine Lipovljani bili su vrlo aktivni, kao i prijašnjih godina. Na raznim pozornicama, u Lipovljanima, ali i diljem Hrvatske, te inozemstvu, u prošloj godini nastupili su 22 puta. Djeluju u više sekcija, a najaktivnija im je pjevačka skupina ‘Lepeza’. Odazivali su se na sva događanja Saveza Čeha u Hrvatskoj, osim na smotru kazališnih družina jer jedino nju Češka beseda općine Lipovljani nema. Surađivali su i sa drugim udruga u kulturi u Hrvatskoj i udrugama Čeha u inozemstvu. Najčešće s udrugom Čeha iz Prijedora u Bosni i Hercegovini, gdje gotovo svake godine nastupaju, a već im je stigao i poziv za ovogodišnji nastup u subotu, 1. travnja, što je naglašeno i u predloženom planu rada za 2017. godinu.

                U prošloj godini raspolagali su sa 60-tak tisuća kuna, kako bi mogli ostvariti svoje programe uglavnom iz kulturnog amaterizma. Ukupni prihod bio im je 66.573 kune, a ukupni rashod nešto više od 62.000 kuna. Najviše su prihoda imali od Savjeta za nacionalne manjine RH, ukupno 25.000 kuna, od Općine Lipovljani 10.000 kuna i od vladinog Ureda za manjine 9.700 kuna. Najviše sredstava potrošili su za kulturni amaterizam, rad sekcija, putovanja i nastupe, ukupno 45.000 kuna. Ove godine planirali su veći financijski prihod, ukupno 76.000 kuna za potrebe programa rada tijekom čitave godine.

                Kao veliki uspjeh, na Skupštini je naglašeno, i konačno rješavanje potrebe posjedovanja vlastitog uredskog prostora. Ured je uređen tijekom prošle godine, a nalazi se u sklopu Društvenog doma Lipovljani.

             Izglasavanjem razrješnice dosadašnjim članovima Upravnog i Nadzornog odbora, te izborom novih članova u ta tijela, održan je i izborni dio Skupštine. Na dobrom radu, tijekom prošle godine, članovima Češke besede općine Lipovljani i njihovom predsjedniku Mirku Knjižeku, čestitali su prisutni gosti. Među njima, najsrdačnije s podstrekom na još uspješniji rad, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnik općine Lipovljani, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Libuše Stranjikova, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj.

                Nakon održane Skupštine, na čijem se završetku svima na dugogodišnjoj suradnji, biranim riječima zahvalio dosadašnji dugogodišnji predsjednik Mirko Knjižek, održan je i jednosatni kulturni nastup. Najprije su sve članove i goste pjesmom pozdravile članice domaće pjevačke skupine ‘Lepeza’, potom su češke pjesme zapjevale članice Češke besede iz Siska, a hrvatske pjesme klapa Ogrc iz Novske. Članice ČB Sisak su i zaplesale, a moravske pjesme, na kraju programa, izveli su svirači i pjevači Češke besede Zagrebačke županije, čije je sjedište u Dubravi kod Vrbovca.

                Novoizabrani članovi Upravnog i nadzornog odbora sastat će se za nekoliko dana i izabrati novo čelništvo Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content