• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana prva, radna sjednica novoizabranog Općinskog vijeća Općine Lipovljani

Ni mjesec dana od konstituiranja, Općinsko vijeće Općine Lipovljani održalo je svoju prvu radnu sjednicu, na kojoj se našlo 25 točaka dnevnog reda. Na sjednici je bilo prisutno 12 do 13 vijećnika, a vodio ju je Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani, u drugom mandatu.

         Nakon otvaranja sjednice i predloženog dnevnog reda, usvojen je i zapisnik s prve, konstituirajuće sjednice ovog saziva Općinskog vijeća. Radni dio sjednice započeo je aktualnim satom na kojem je 4 vijećnika uputilo 8 vijećničkih pitanja, a na njih je odgovarao Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je započeo svoj drugi mandat na čelu Općine Lipovljani. Pitanja su se, u većini, odnosila na infrastrukturno uređenje Lipovljana.

         Nakon aktualnog sata izglasana je odluka o izboru Povjerenstva za Statut i poslovnik. Za predsjednicu Povjerenstva za Statut i poslovnik izabrana je Melita Lenička, a za članove Danijela Matejaš i Goran Ribar. Odluka je donesena sa 10 glasova za prijedlog i 2 glasa suzdržana. Takvim omjerom, 10 glasova za i 2 glasa suzdržana, uglavnom će i sve ostale točke ove sjednice biti donesene, jer su vijećnici vladajuće koalicije HSS-SDP-HSU-HNS glasali za odluke, a dvoje vijećnika oporbenog HDZ-a, uglavnom je bilo suzdržano od glasovanja.

         Nakon izbora Povjerenstva za Statut i poslovnik, izglasan je i predloženi Poslovnik o radu Općinskog vijeća Općine Lipovljani, koji ima 138 članaka, i regulira rad ovog Općinskog vijeća.

         Na dnevni red potom su došle 2. izmjene i dopune općinskog proračuna za 2021. godinu. Obrazložio ih je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je predložio povećanje proračuna za gotovo 320.000 kuna, sa 23.982.000 na 24.302.000 kuna. U raspravu se uključila vijećnica Nada Toš  koja je uputila nekoliko pitanja, među ostalim i o kreditnom zaduženju općinskog proračuna. Načelnik Nikola Horvat, još jednom je demantirao bilo kakvo kreditno zaduženje Općine Lipovljani. Naglasio je da za takvo što treba odluka Općinskog vijeća, koja nije ni tražena, a kamoli donesena, te da se kroz kreditna zaduženja realiziraju projekti, odobreni iz EU fondova, dok se novac ne uplati iz fonda, a utrošio bi se za izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni. No, za sada, naglasio je načelnik Horvat, općina Lipovljani nije zadužena ni za kunu.

         Izmjene, odnosno povećanje općinskog proračuna, bez dalje rasprave, izglasano je, kao i izmjena razvojnih programa za 2021. godinu, te izmjena Programa gradnje komunalne infrastrukture, i dopuna Programa javnih potreba u obrazovanju i odgoju Općine Lipovljani.

         Općinski vijećnici izglasali su i godišnje izvještaje o izvršenju općinskog proračuna i izvršenje plana razvojnih programa za 2020. godinu. Donesena je i odluka o raspodjeli rezultata za 2020. godinu.

         Vijećnici su, bez rasprave, usvojili i izvješća o izvršenju programa gradnje i programa održavanja komunalne infrastrukture u 2020. godini. Bez rasprave prihvaćeni su i godišnji financijski izvještaji o radu Dječjeg vrtića Iskrica u Lipovljanima i Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima za 2020. godinu.

         Kako je predložena, tako je i izglasana, odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću Općine Lipovljani, u slijedeće 4 godine, od 2021. do 2025. godine. Raspodjela je izvršena na temelju osvojenog broja vijećnika. Tako će godišnje po 10.000 kuna biti uplaćeno HSS-u za 5 vijećnika, po 6.000 kuna HDZ-u i SDP-u za po 3 vijećnika, te po 2.000 kuna HNS-u i HSU za po jednog vijećnika u Općinskom vijeću.

         Dosadašnju odluku o sufinanciranju prijevoza učenika, uglavnom, srednjih škola, koji svakodnevno putuju do srednje škole, općinski vijećnici su pozdravili i produžili i za iduće razdoblje, kao i sufinanciranje udžbenika izbornih predmeta, radnih bilježnica i školskog pribora u novoj školskoj godini 2021./22. Kupnja školskih udžbenika, bilježnica i pribora za učenike s područja općine Lipovljani, od 1. do 4. razreda financirat će se sa 400 kuna, a učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole sa 800 kuna.

         Odluka o naknadama članovima Općinskog vijeća općine Lipovljani, kao 17. po redu, donijela je 10-to minutnu stanku u radu vijeća. Na prijedlog, da se članovima Općinskog vijeća isplati 200 kuna po održanoj sjednici, vijećnica Nada Toš predložila je da se vijećnicima ne isplaćuje naknada, da je se odreknu, a da se taj novac, 2.400 kuna, ako su prisutni svi vijećnici na sjednici, a kojih je prosječno 6 po godini, što je godišnje oko 15.000 kuna ukupno, rasporedi za socijalne potrebe. Nakon stanke, i sastanka kluba vladajuće većine, uz dodatno obrazloženje pravne službe, odlučeno je da se takav prijedlog ne prihvaća. Tako je izglasana naknada članovima Općinskog vijeća za dolazak na sjednicu u iznosu od 200 kuna, uz obrazloženje da vijećnica, ili više njih, ako žele, mogu se odreći naknade, na što je ista odgovorila kako nema smisla da se sama odriče naknade.

         Nakon stanke izglasana je i odluka o plaći i drugim pravima načelnika Općine Lipovljani, te izmjeni odluke o određivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika Općine Lipovljani, u smislu brisanja članaka koji su se odnosili na zamjenicu načelnika, s obzirom da po novom Zakonu Općina Lipovljani više nema zamjenika načelnika.

         Vijećnici su, do kraja ove, 2. sjednice Općinskog vijeća prihvatili prijedlog za imenovanje članove Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Iskrica. U Upravno vijeće predloženi su Matej Ribar, Ljiljana Tomić i Tomislav Lukšić. Izglasana je i suglasnost na Plan upisa djece u vrtić za 2021./22. godinu.

         U Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda izglasani su: Tomislav Lukšić, za predsjednika Povjerenstva i Igor Hadžinski, Davor Živković, Marinsko Sabadoš i Mladen Martinovski za članove. Izglasano je i 5-eročlano Povjerenstvo za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Za predsjednicu Povjerenstva izglasana je Danijela Matejaš, a za članove Domagoj Matejaš, Jadranko Marinković, Ivan Štiks i Zlatko Štavalj.

         Na samom kraju 2. sjednice Općinskog vijeća općine Lipovljani, Antun Kopecki i Goran Ribar imenovani su u Nadzorni odbor komunalnog poduzeća ‘Lipkom servisi’ i ‘LIP-KOM-a, poduzeća za distribuciju vode i odvodnju. Ukupno 25 točaka dnevnog reda raspravljeno je i izglasano kroz dva sata trajanja sjednice.

Damir SMETKO 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content