• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana izložba starih traktora i tradicijska vršidba žita

Oldtimer klub ‘Lanz Buldog’ organizirao je u Novoj Subockoj, u subotu, 6. srpnja, izložbu starih, oldtimer traktora i tradicionalnu vršidbu žita. Općina Lipovljani sponzorstvom je pripomogla održavanje ove tradicionalne manifestacije, a Češka beseda i KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, sudjelovali su u kulturnom programu ove manifestacije.

Izložba starodobnih traktora, započela je promotivnom vožnjom starih traktora, od Nove Subocke do Novske, kojima su se ove godine priključili i stara, uređena, osobna i vojna vozila, iz oldtimer klubova iz Garešnice i Zagreba. Po povratku u Novu Subocku, sva stara vozila izložena su na nogometnom igralištu u centru Nove Subocke, gdje se je manifestacija i održavala, a posjetitelji su to iskoristili pa su  razgledavali izložena vozila.

Potom je priređeno i otvorenje ove manifestacije čiji je cilj sačuvati i pokazati tradicijske strojeve i običaje. Na otvorenju su govorili Ivan Gračaković, novinar rođen u Novoj Subockoj, Siniša Kesić, dogradonačelnik Novske, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Željko Lenart, saborski zastupnik, a program  je nastavljen održavanjem tradicijske žetve sa starinskim vršalicama žita, te natjecanjima oldtajmera i njihovih vlasnika.

Nikola Horvat, općinski načelnik općine Lipovljani, pohvalio je održavanje manifestacije 8. puta za redom, pohvalio je uloženi trud u organizaciju ovogodišnjeg programa i zahvalio na lijepoj ideji i početnoj inicijativi obitelji Ivana Ožoge, iz Nove Subocke, koja je na svom imanju, prije 7 godina pokrenula priredbu, tradicijsku žetvu i vršidbu žita.

Nakon prikaza vršidbe žita, održana je i vožnja spretnosti na starim traktorima, a onda je ženska vatrogasna ekipa DVD-a Nova Subocka, sa starom, zaprežnom vatrogasnom štrcaljkom gasila požar. Požari su i nekad bili česti u ljetno doba, a gašenje zaprežnom štrcaljkom, na ručni pogon, zorno je i ovog puta pokazalo svu (ne)učinkovitost nekadašnjeg gašenja požara. Program je nastavljen traktorskom alkom, a završio je nastupom kulturno-umjetničkih društava.

Zanimljivo je, da su u kulturno umjetničkom programu s tradicijskim pjesmama i običajima u Novoj Subockoj, nastupili KUD-ovi iz Šartovca, kod Kutine i Kostajničkog Selišta kraj Hrvatske Kostajnice, te dvije udruge iz Lipovljana, plesači i svirači Češke besede općine Lipovljani i mladi plesači Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’.

Ovogodišnja izložba starih traktora i tradicijska vršidba žita, u Novoj Subockoj, završila je zabavom na otvorenom za sve posjetitelje.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content