• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE LIPOVLJANI

U prostorijama Društvenog doma u Lipovljanima, 28.prosinca, održala se redovna godišnja Skupština Matice slovačke Lipovljani.

Na godišnjoj Skupštini, članovi  su jednoglasno usvojili izvješća o financijskom planu udruge,  kao i izvješća o planu djelovanja u 2018. godini.

Od sveukupno 146 članova Matice slovačke Lipovljani, bilo ih je prisutno 84 sa članovima partnera KUD-a “Lipa“ i MPZ-a “Lira“.

Skupštinu je, nakon pozdravnog govora, uspješno vodio Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani, uz članove radnog predsjedništva, Maricu Tisaj, predsjednicu KUD-a“Lipa“ i Nevenku Zorić, predsjednicu MPZ „Lira“.

Svečana sjednica otvorena je hrvatskom i slovačkom himnom u izvedbi MPZ“Lira“, pod vodstvom umjetničkog voditelja Franje Rodića, a potom pjevačkim i folklornim nastupom KUD-a „Lipa“ koji su ovu 2017.godinu okrunili uspješnim nastupima diljem Lijepe naše.

Zahvaljujući partnerstvu ova dva društva s Maticom slovačkom Lipovljani, ostvaruju stalnu suradnju u očuvanju slovačkog pjevačkog i folklornog izričaja.

Upravo zbog takve suradnje se sa sigurnošću može potvrditi da je kulturno umjetnički amaterizam MS Lipovljani svakako na zavidnom nivou.

O izvrsnoj suradnji s KUD-om „Lipa“ i zborom „Lira“ govorile su Marica Tisaj i Nevenka Zorić, predsjednice ovih udruga.

Plan aktivnosti, pa onda i financijski plan za 2018. godinu, zaista je velik i raznolik, nadasve bogat i pomno razrađen, stoga očekuju financijski prihod od 243.855 kuna za sve predviđene programe.

U Lipovljanima rade na uređenju vlastite etno kuće, uređujući nakon kuće i štagalj na istom imanju, uz pripremanje muzejskog postava i povremeno održavanje aktivnosti udruge na tom impresivnom prostoru koje je u periodu od 2013.godine ugostilo 240 posjetitelja iz raznih krajeva, dok je samo ove godine zabilježeno 180 posjetitelja diljem Europe, poput Argentine i Španjolske.

Potaknuti brojem posjetitelja, planira se izdati turističko edukativna brošura o nastanku etno zbirke.

Brošura bi bila realizirana na dva jezika, te obogaćena sažecima na glavnim europskim jezicima.

Za ostvarenje velikog broja aktivnosti, potrebna su i znatna novčana sredstva.

Stoga je MS Lipovljani marljivo kandidirala sveukupno 11 projektnih programa prema Ministarstvu kulture, Savjetu za nacionalne manjine, vladinom Uredu za iseljene Slovake u Bratislavi, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te sukladno petogodišnjem projektnom programu pred otvorenim natječajima Općine Lipovljani i same Sisačko moslavačke županije.

Novitet je, da u veljači neće imati tradicionalnu skupštinu, jer su se upravo ovom Skupštinom usvojili programski i planski dokumenti, a kako izvještajna skupština po njihovom statutu i zakonu nije striktno propisana određenim rokom, ista će se održati u ljetno doba iduće godine.

U ime načelnika Općine Lipovljani, Nikole Horvata, te u ime svih vijećnika i suradnika općine, ali i u svoje ime, čestitkama i pohvalama za rad i aktivnost udruge, obratila se zamjenica načelnika Općine Lipovljani, Ljiljana Tomić.

Istaknula je kako će suradnja između MS Lipovljani i same općine i dalje biti uspješna kao i proteklih godina do sada.

Epilog Skupštine je prikaz uspješnog završetka godine uz iznimno bogat rad MS Lipovljani, koji uvelike nagovještava niz uspješnih i marljivih godina njihovog rada i u budućnosti.

(m.p.k.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content