• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani

Općinski vijećnici općine Lipovljani izglasali su prijedlog drugih izmjena i dopuna općinskog proračuna za ovu godinu, kao i izvješće o polugodišnjoj realizaciji općinskog proračuna u 2024. godini, uz još 10 drugih točaka dnevnog reda. Sjednica Općinskog vijeća, 24. u ovom sazivu, održana je u ponedjeljak, 30. rujna u općinskoj vijećnici. U radu sjednice je sudjelovalo 10 od 13 vijećnika, a sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani. 

Općinsko vijeća započelo je rad usvajanjem zapisnika s 23. sjednice i vijećničkim pitanjima. Prvi je vijećnička pitanja postavio vijećnik Josip Hudec. Upitao je što se događa oko neodržavanja županijskih cesta na području općine Lipovljani, neodržavanja oštećenih mostova preko Pakre ispod Piljenica i naglasio problema s nadvožnjakom preko auto ceste prema Kraljevoj Velikoj? Odgovorio mu je komunalni redar Goran Milinović, da je u više navrata o tim prometnim problemima pisano ŽUC-u, ali povratne informacije nema. U odgovor se uključio i općinski načelnik Nikola Horvat, koji je istakao kako je taj problem iznio i na sastanku sa županom Sisačko moslavačke županije u Sisku.

Drugo pitanje Josipa Hudeca odnosilo se na uređenje prostora nekadašnjeg tekstilnog pogona, koji se trenutno obnavlja. Na pitanje mu je odgovorio načelnik Nikola Horvat koji je naglasio kako je razgovarao s novim vlasnikom, koji ulaže znatna sredstva u obnovu poslovnog prostora, i koji je u pregovorima sa investitorom iz Njemačke koji tu želi organizirati mali pogon za sklapanje elektro dijelova, u kojem bi radilo 15-tak žena, te da u ovom trenutku ne dolazi u obzir namjena prostora za skladište, kako se to komunicira u javnosti.

Vijećnica Gordana Ribar zatražila je više informacija o izgradnji novog dječjeg vrtića u Lipovljanima. Načelnik Nikola Horvat odgovorio joj je kako je potpisan ugovor o izgradnji, radovi na organiziranju gradilišta su već počeli, a zemljani i armirano-betonski radovi bi trebali započeti krajem listopada ili početkom studenog. Iako je rok za izgradnju 14 mjeseci, očekuje se da vrtić bude gotov do iduće jeseni i nove upisne godine u rujnu.

Što ima novo u vezi kupnje zgrade bivše mljekare, upitala je načelnika vijećnica Marica Horvat. On joj je odgovorio kako je nakon izrade procjembenog elaborata i potvrde županijskog povjerenstva na vrijednost procjene u iznosu 582.000,00 eura, Općina Lipovljani uputila službeni dopis vlasniku hotela, s iznosom ponude, uz zahtjev za očitovanje vlasnika u roku tjedan dana, o prihvaćanju ponude. Načelnik je naglasio i vrlo bitan detalj, kako je nakon službenog pisma namjere s iskazom interesa od strane Općine Lipovljani za otkup nekretnine, vlasnik hotela na elektronskom oglasniku objavio oglas da nekretninu prodaje za 400.000,00 eura. Stoga Općina Lipovljani nije mogla ponuditi veći iznos od toga, iako je službena procjena znatno veća.

– Na ponudu koju smo mu poslali, vlasnik nije odgovorio, pa se čini, kako od svega neće biti ništa – naglasio je Nikola Horvat. Također, načelnik je naglasio kako je na istom oglasniku, naknadno promijenjen iznos na 700.000,00 eura, no to sada ne mijenja stav Općine o iznosu ponude, jer bi svaka veća ponuda Općine dovodila u pitanje transparentnost postupka i potencijalne kriminalne radnje.

Vijećnica Melita Lenička iz Piljenica da li će se dobiti računi za vodu i do kuda se došlo s pripremama za izgradnju kanalizacije u Piljenicama?

Računi za vodu će stići, no kako je ”Lip-kom” preuzela Moslavina d.o.o. iz Kutine, radi se na novoj  organizaciji očitanja bojila i dostavi računa. A što se tiče kanalizacije, pripreme su odmakle daleko, u finalnoj je fazi projektiranja i trenutno se radi na otkupu zemljišta, gdje će biti pročistač otpadnih voda – odgovorio je načelnik Nikola Horvat.

Na kraju aktualnog sata, vijećnica Nada Toš, postavila je dva usmena i jedno pitanje pismenim putem, na koji traži i takav odgovor. Upitala je što je s ugovorenom investicijom u poduzetničkoj zoni i prenijela primjedbe nekih građana o košnji trave na groblju kojom se onečišćuju spomenici. Zatražila je i pismeni odgovor o isplati šteta sumještanima pogođenih olujnim nevremenom u srpnju 2023. godine.

– Zbog svojih privatnih obiteljskih problema, na žalost, poduzetnik Asim Kraljić iz Vogošće kod Sarajeva, neće realizirati potpisanu investiciju u Poduzetničkoj zoni Blatnjača. O tome je i pismeno obavijestio načelnika Općine. Trenutno se radi na povratu zemljišta i poništenju potpisanih ugovora – odgovoreno je vijećnici Nadi Toš. O problemu na groblju odgovor je dao i Vinko Debeljak, direktor ”Lipkom servisa”, koji je istakao da je na svaku primjedbu obišao groblja i pogledao o čemu se radi. Djelatnici su upućeni da vode više brige oko košnje trave na grobljima, ali, čini se, da i građani pretjeruju s primjedbama. Da li svi plaćaju grobna mjesta provjerit će u računovodstvu. Pismeni odgovor dobit će do slijedeće sjednice vijeća.

Nakon završetka aktualnog sata, vijećnici su prihvatili i javnim glasanjem potvrdili polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna u ovoj godini, polugodišnje izvršenje financijskog plana Dječjeg vrtića Iskrica i Narodne knjižnice i čitaonice.

Nakon prihvaćanje drugih izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna Općine Lipovljani, prihvaćene su izmjene i dopune programa održavanja komunalne infrastrukture, izgradnje komunalne infrastrukture, programa socijalne skrbi, programa javnih potreba u kulturi i programa javnih potreba u obrazovanju i odgoju. Drugim rebalansom planiraju se i novi projekti, poput obnove Kutinske ulice te završetka asfaltiranja Slavonske, Vinkovačke, Vukovarske, Ul. kralja Zvonimira, Odvojka Sajmišne i Voćinske ulice. Sve ovo se planira izvršiti do kraja godine, ovisno o vremenskim uvjetima. Također, u sklopu obnove županijske ceste (nastavka Sajmišne ulice), koja kreće za nekoliko dana, obnovit će se i Naftaplinska ulica.

Vijećnici su podržali i inicijativu da se krene u planiranje komasacije poljoprivrednog zemljišta, a odnosi se na blok zemljišta s desne strane autoceste do Kraljeve Velike. Uz male izmjene prihvaćen je i Pravilnik o stipendiranju studenata iz općinskog proračuna Općine Lipovljani. Sjednica je završena prihvaćanjem odluke o izmjenama i dopunama Odluke o plaći i drugim pravima općinskog načelnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Svečano obilježen Dan policije

Kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima podignutog uz Postaju granične policije Novska s Ispostavom Jasenovac, u petak, 27. rujna održana je

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content