• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN OKRUGLI STOL O OSTVARIVANJU MANJINSKIH PRAVA U UVJETIMA KRIZE

O potrebama i problemima u životu pripadnika nacionalnih manjina, svake godine tijekom ‘Lipovljanskih susreta’, razgovara se na Okruglom stolu, stručnom  skupu u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Lipovljani. Ove godine tema stručnog skupa održana je pod nazivom: ‘Nacionalne manjine u demokratskim društvima i ostvarivanje manjinskih prava u uvjetima krize.’

Okruglim stolom, održanim u subotu, 22. kolovoza u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, započeo je drugi dan ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ Stručni skup otvorio je Josip Krajči, predsjednik Pododbora za pripremu Okruglog stola LS-a, a uz njega sve prisutne goste i uvodničare na temu skupa, pozdravio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

                O ostvarivanju manjinskih prava i stvorenom zakonskom okviru u Hrvatskoj, najprije je govorio mr. Branko Sočanac, ravnatelj vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a potom je o ostvarivanju prava i tome što se dobilo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju govorio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. Česte konstatacije u njihovim izlaganjima bile su da je Hrvatska stvorila odličan zakonski okvir, no da je on nedovoljno poznat svim pripadnicima nacionalnih manjina i da se dovoljno ne poštuje, i ne provodi.

Aleksandar Tolnauer utvrdio je da je stanje u društvu, u manjinskim pitanjima, lošije nakon ulaska Hrvatske u EU, nego prije toga. Teškoće u našem društvu, zbog ekonomske krize se zaoštravaju, a incidenti koji su se nakon toga dogodili, to potvrđuju.

Da smo u ostvarivanju manjinskih prava u proteklih godinu dana nazadovali, složio se, tijekom rasprave i Vladimir Bilek, saborski zastupnik, koji je pozdravio održavanje stručnog skupa i naglasio da je rješenje u jačanju gospodarstva. Izvijestio je prisutne na Okruglom stolu da je ove godine na ‘Lipovljanskim susretima’ pokrenut i gospodarski susret, što bi trebalo donijeti dobre prilike u gospodarskoj suradnji pripadnika nacionalnih manjina s matičnim državama i Hrvatskoj.

U raspravu o nacionalnim manjinama i ostvarivanju njihovih prava u uvjetima krize još su se uključili Femi Suhonjić iz Lipovljana, koji je upozorio na val izbjeglica, Mladen Novak, saborski zastupnik, koji  se je složio da o svim potrebama i problemima treba javno govoriti. Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani pitao je o novom načinu bodovanja i raspodjele novca savezima i udrugama nacionalnih manjina, a dožupan Sisačko-moslavačke županije Boro Rkman, iznio je nelogičnosti u Zakonu o nacionalnim manjinama i predložio da se otvori rasprava o mijenjanju nekih članaka tog zakona.

Okrugli stol na ‘Lipovljanskim susretima 2015.’ završio je zaokruživanjem rasprave samih uvodničara mr. Branka Sočanca i Aleksandra Tolnauera.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content