• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN OKRUGLI STOL ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2014.’

U okviru programa ‘Lipovljanski susreti 2014’ održan je Okrugli stol s temom vezanom za nacionalne manjine RH, a organizator Okruglog stola, uz općinu Lipovljane, bio je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na tom skupu u Lipovljanima bili su prisutni mnogobrojni predstavnici udruga nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a između ostalih brojnih gostiju ističemo Juraja Priputena, veleposlanika Republike Slovačke u Hrvatskoj, Vladimira Bileka, saborskog zastupnika, Zdenka Vahovca i Ivana Nekvapila, dožupane Sisačko-Molavačke županije te brojne predstavnike gradova, općina i institucija.

5-IMG_6923                Okrugli stol ‘Lipovljanskih susreta 2014’ otvorio je, u ime domaćina, Josip Krajči, predsjednik pododbora za pripremu Okruglog stola pri Organizacijskom odboru ‘Lipovljanskih susreta’. Pozdravio je prisutne goste i najavio temu Okruglog stola: ‘Nacionalne manjine nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju – prva godine iskustva’. U temu je uveo Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH i izaslanik Predsjednika RH, visokog pokrovitelja Lipovljanskih susreta.

04-SubotaLS 093                O iskustvima s ostvarivanjem prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja se u svakom kraju Hrvatske jednako ne ostvaruju, te o smjeru Europske unije da se više štite temeljna građanska prava, bez obzira na narodnost svakog pojedinca, govorio je mr. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Kako je teklo naseljavanje Slovaka u Slavoniju i Vojvodinu, te njihova migracijska kretanja od 1880. do 2010. godine, na Okruglom stolu izložio je dr. Filip Škiljan, znanstveni suradnik iz Instituta za migracije i narodnosti.

Poslije pripremljenih predavanja, sudionicima Okruglog stola ‘Lipovljanskih susreta 2014’ o radu Hrvata u Gradišću i u Slovačkoj govorio je Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj.

10-SubotaLS 150                Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, potom je s govornice Okruglog stola naglasio problem asimilacije slovačke manjine i pitanje sve slabijeg učenja slovačkog jezika potomaka Slovaka u Hrvatskoj.

O radu pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ostvarivanju njihovih prava, zastupanju i financiranju, te planiranju programa rada i njihovom provođenju kroz 7-IMG_6954udruge, govorio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Skup je završio zaključnom riječju Aleksandra Tolnauera. On je naglasio kako svi pripadnici nacionalnih manjina trebaju ostvarivati svoja prava, ali jednako tako i poštovati prava drugih.

Okrugli stol ‘Lipovljanskih susreta 2014’, završio je zajedničkim druženjem i razgovorima o daljoj suradnji između udruga i saveza nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, ali i o suradnji i aktivnostima u Općini Lipovljani.                 (Damir SMETKO)

12-SubotaLS 177 07-SubotaLS 12508-SubotaLS 12609-SubotaLS 12913-SubotaLS 213

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content