• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽEN DAN ĆIRILA I METODA KOD ‘SLOVAČKE KUĆE’ U LIPOVLJANIMA

Članovi Matice slovačke općine Lipovljani, u nedjelju, 5. srpnja obilježili su slovački nacionalni blagdan Dan Ćirila i Metoda, kulturnim sadržajima u dvorištu ‘Slovačke kuće’ u

Željanskoj ulici u Lipovljanima. Poslije podsjećanja na blagdan Ćirila i Metoda, najavljena je publikacija Matice slovačke o povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane, te zajedničko blagdansko druženje prisutnih članova Matice.

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke u Lipovljanima i dopredsjednik Saveza Slovaka u RH, pozdravio je sve prisutne članove i goste koji su došli obilježiti jedan od najznačajnijih državnih praznika u Slovačkoj. Podsjetio je da su obilježavanje slovačkog nacionalnog praznika, kao svoju aktivnost, započeli obilježavati prošle godine, na način da se članovi okupe i zajednički druže, uz prigodni sadržaj povezan s Danom Ćirila i Metoda.

O solunskoj braći Ćirilu i Metodu, koji su prihvatili poziv, došli i praktično donijeli pismenost u tadašnju Veliku Moravsku, na području današnje Slovačke, što je ujedno značilo i zaustavljanje germanizacije, koja je tada, prije 1.152 godine kada su prvi puta stigli u Moravsku, prijetila tim zemljama, govorio je Ivan Hudec, član Matice slovačke iz Lipovljana. On je naglasio kako i zašto Slovačka slavi braću Ćirila i Metoda, i kao su oni ujedno i su zaštitnici Europske unije, te kako je Dan Ćirila i Metoda i Dan iseljenih Slovaka, što znači i Slovaka koji žive u Hrvatskoj.

Uređujući ‘Slovačku kuću’ u Lipovljanima, kupivši je od članova nekad mnogobrojne obitelji Krajči, koja je doselila u Lipovljane, članovi Matice iz Lipovljana, pronašli su mnogo dokumenata, knjiga i fotografija, odnosno negativa na staklu, iz prvih godina doseljavanja. Pronađene negative, kao dokumente tog vremena, Matica slovačke iz Lipovljana, već je objavila u knjizi ‘Lipovljanski svjetlopis od 1910. – 1920. godine’, a sada je pripremljena i tiskana publikacija ‘Doprinos istraživanju povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane’, koju je pripremio Josip Krajči. Ona će biti promovirana u jesen ove godine, a o povijesnoj građi, i dokumentima, te vrijednostima sačuvanih predmeta i mogućnosti nastanka ‘Slovačke trilogije’ u Lipovljanima govorio je Dragutin Pasarić, publicista iz Kutine, ujedno i izdavač publikacije. Prisutni članovi Matice slovačke dobili su publikaciju na dar.

Slovački državni blagdan Dan Ćirila i Metoda, te aktivnosti Matice slovačke pozdravio je i čestitao im na svim njihovim aktivnostima i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je uz ostale članove i goste bio prisutan obilježavanju programa. Uz najavu novih poslova na uređenju obiteljskog imanja ‘Slovačke kuće’ u Lipovljanima, te zajedničkim druženjem na otvorenom, nastavljeno je obilježavanja slovačkog nacionalnog praznika, u Lipovljanima.            (Damir SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content