• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽEN BLAGDAN IVANJA U PILJENICAMA

Svetom misom, veslačkom regatom, te kulturno-umjetničkim i zabavnim programom u Piljenicama je u subotu, 29. kolovoza obilježeno Ivanje, blagdan koji Piljenčani slave niz desetljeća kao glavni blagdan u 01-2015ivanje 007mjestu. Tradicija blagdanskog veselja tako je nastavljena i ove godine, na otvorenom, u centru Piljenica, uz prisutnost velikog broja gostiju.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja ‘Ivanja u Piljenicama’   bili su članovi piljeničkih udruga građana. Nositelj je bio DVD Piljenice, uz svesrdnu pomoć članova Udruge žena ‘Mlinarice’, Piljeničke udruge mladih i Mjesnog odbora Piljenice.03-2015ivanje 051

Nakon misnog slavlja, u piljeničkoj kapeli, kojeg je vodio Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik, velik broj gostiju u Piljenicama mogli su uz Društveni dom vidjeti postavljenu izložbu vatrogasne opreme DVD-a Piljenice. Posebno je tu bilo zanimljivo vidjeti staru opremu, iz 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća, na čelu s ručnom vatrogasnom štrcaljkom, koja se je u to vrijeme koristila za gašenje požara. Piljenički vatrogasci sačuvali su tu opremu u dobrom stanju, čuvajući tako i uspomene na svoje pretke koji su osnovali vatrogasno društvo. 02-2015ivanje 038No, ponosno su pokazali i današnju, modrenu opremu, i suvremeno navalno vatrogasno vozilo, koje je u njihovom vlasništvu zadnje tri godine.

U organizaciji  Piljeničke udruge mladih održana je i regata čamaca na Pakri. U natjecanju što jačih zaveslaja, pobijedili su05-2015ivanje 070 Robert Medić i Domagoj Brtović, a nešto slabiji od njih bili su Antun Mačak i Željko Murat. Treće mjesto osvojili su Marijan Kostelac i Danijel Cumbo. U ime Udruge mladih regatu je organizirao i pripremio Matej Brtović, a vodio je Robert Rožić. Turistička zajednica općine Lipovljani pripremila je nagrade za najbrže na regati.

13-2015ivanje 109U kasnim popodnevnim i večernjim satima za posjetitelje ‘Ivanja u Piljenicama’ priređen je kulturno-umjetnički i zabavni program. Vodili su ga Melita Lenička, u ime Udruge žena i Dejan Brebrić, u ime DVD-a Piljenice. 06-2015ivanje 078Okupljene domaćine i goste pozdravio je Đuro Vidmarović, rođeni Piljenčan, inače umirovljeni diplomat, pjesnik i član Matice hrvatske, koji je pohvalio očuvanje tradicijskih i vjerskih običaja u Piljenicama. Pohvalama se pridružio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je domaćinima uz to i čestitao na dobroj organizaciji tradicijske priredbe za Ivanje, te na upornosti s kojom pripremaju program obilježavanja.

07-2015ivanje 083Među gostima ‘Ivanja u Piljenicama’, bili su još i Željko Lenart, direktor  Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Tone Mošunjac i Jure Klišanin, načelnici Policijskih postaja u Kutini i Novskoj, Dragutin Pasarić, predstavnik Matice hrvatske, ogranak Kutina, Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole u Lipovljanima, predsjednici udruga nacionalnih manjina općine Lipovljani:  Mirko Knjižek, Mirko Fedak, Ivan Semenjuk, i Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’17-2015ivanje 134

U prvom dijelu programa nastupio je KUD ‘Repušnica’ sa spletom moslavačkih plesova, a među članovima KUD-a bio je i Martin Durbek, državni prvak u sviranju tamburice.

U drugom dijelu programa održano je natjecanje u pjevanju bećarca. 10-2015ivanje 097Sudjelovali su ‘Prijatelji tambura’ u ime domaćina i gosti članovi i članice Udruga žena iz Ilove, Kraljeve Velike, Nove i Stare Subocke i članovi KUD-a Repušnica.

Najbolji, i 09-2015ivanje 095originalni, bećarac otpjevala je Ivana Kokolek, članica Udruge žena  ‘Veličanke’.  Drugo mjesto osvojile su članice Udruge žena ‘Subočanke’, a treće mjesto u pjevanju bećaraca pripalo je članicama Udruge žena iz Ilove. Sponzor za nagrade u pjevanju bećarca bila je Matica hrvatska, ogranak Lipovljani, a u ime Matice nagrade je uručio Jure Klišanin, tajnik Ogranka 11-2015ivanje 100Matice hrvatske.

Uz pjesmu i ples, te tradicionalno ‘Piljeničko kolo’, koje se je prije plesalo pred crkvom, a posljednjih godina plešu ga svi sudionici programa i gosti,14-2015ivanje 111 završio je svečani program uz Ivanje u Piljenicama. Kolom, pa plesom uz ‘Prijatelje tambura’, tamburaškim sastavom u kojem je najviše tamburaša baš iz Piljenica, nastavljen je zabavni program na otvorenom u Piljenicama.

Melita LENIČKA, Damir SMETKO

12-2015ivanje 107 08-2015ivanje 088 15-2015ivanje 116 16-2015ivanje 126 18-2015ivanje 152 19-2015ivanje 157

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content