• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

O VAŽNOSTI TARASA ŠEVČENKA ZA UKRAJINU I UKRAJINCE GOVORIO JE DIPLOMAT JURIJ LISENKO

Već niz godina, ukrajinsko Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ u Lipovljanima priređuju kulturni program u spomen na Tarasa Ševčenka, najvećeg književnika, ali i osnivača Ukrajine. I ove godine, u četvrtak, 16. ožujka organizirana je književna večer posvećena Tarasu Ševčenku, u okviru obilježavanja Dana općine, škole i župe Lipovljani.

                Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’, književnu večer priredilo je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, a na otvorenju programa Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’ pozdravio je sve goste i izvođače programa. Čestitke na uspješnom radu, na njegovanju ukrajinske kulture i uključivanju u obilježavanje Dana općine, članovima ‘Karpata’ uputio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.  

                Članovi pjevačkog zbora lipovljanskih ‘Karpata’ otpjevali su dvije uglazbljene pjesme Tarasa Ševčenka, a nakon toga, učenici Osnovne škole u Lipovljanima, koji uče ukrajinski jezik, recitirali su nekoliko pjesama Tarasa Ševčenka na ukrajinskom jeziku i pokazali zidni pano o pjesniku i slavljeniku, koji su pripremili zajedno s učiteljicom Katarinom.

                Članovima Karpata, ali i poštovateljima djela Tarasa Ševčenika, o njegovom kratkom i teškom životu, o njegovim pisanim djelima,  borbi i robijanju za Ukrajinu, potom je govorio Jurij Lisenko, trenutno otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu. On je ove godine bio glavni izlagač životnog puta i značaja Tarasa Ševčenka za Ukrajinu i Ukrajince.  

                Večer posvećena Tarasu Ševčenku završila je zajedničkim druženjem gostiju i članova Karpata, te najavom izrade biste Tarasa Ševčenka za potrebe ‘Karpata’.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content