• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NERADNA NEDJELJA, ZA SVE TRGOVINE NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI, VRLO JE REALNA MOGUĆNOST

         Na području općine Lipovljani, 5 trgovačkih poduzeća ima otvorenih 7 trgovina, uz još 2 prodajna mjesta u privatnoj pekari i novinskom kiosku. Od početka ove godine dio trgovina, u vlasništvu domaćeg poduzeća  ‘Šego’ i ‘Šego duo’ i marketa ‘Konzuma’ ne posluju nedjeljom, a početkom veljače pokrenuta je i inicijativa da nitko od trgovaca, na području općine Lipovljani, ne radi nedjeljom i praznikom.

Stalni su prijepori i rasprave u društvu o tome trebaju li trgovine raditi nedjeljom?  Djelatnici svih trgovačkih poduzeća, trgovci, odnosno uglavnom trgovkinje po trgovinama traže slobodan dan od napornog rada, traže bar slobodnu nedjelju, kako bi se odmorile i bile s obitelji. San o slobodnoj, neradnoj nedjelji, kvare im poslodavci, uglavnom, velikih trgovačkih centara, koji se ne žele odreći rada nedjeljom, uz tvrdnju da im je to jedan od udarnih dana prodaje. A onda i ostali, manji trgovci, u borbi za svaku kunu, rade nedjeljom, bar do popodneva, ali i bez analize opravdanosti. I tako se već niz godina rješenja i zahtjevi ovog problema, u Hrvatskoj, vrte u krug.

U dogovoru s općinskim načelnikom Nikolom Horvatom, trgovačko poduzeće ‘Šego’ iz Lipovljana, krenulo je od početka ove godine s neradnim nedjeljama, kako bi utvrdili koliko taj nerad utječe na poslovanje trgovina, a i kako bi ostvarili san svojih trgovkinja o slobodnoj nedjelji i prazniku. Nakon poslovanja u siječnju, u kojem su bile 4 neradne nedjelje, utvrdili su da im se promet smanjio ukupno samo za 1%, pa će s neradnim nedjeljama nastaviti i dalje. Jer ističu, naši kupci kad znaju da nećemo raditi nedjeljom, sve potrebno kupe u subotu. Pa im se, gotovo, poduplao promet subotom.

Neovisno o ovoj inicijativi, pilot projekt neradne nedjelje provodi se i u trgovini ‘Konzum’ u Lipovljanima.

Sve to dovelo je do zajedničkog sastanka vlasnika trgovina na lipovljanskom području, pod okriljem Općine Lipovljani. Nikola Horvat, načelnik općine, pozvao je na zajednički sastanak sva trgovačka poduzeća  koja imaju trgovine na području općine Lipovljani, te vlasnike pekare i kioska novina. Razgovaralo se o mogućnosti trajnog nerada trgovina na području općine Lipovljani, a pokazatelje i razmišljanja o tome iznio je Nikola Horvat, načelnik općine.

Na zajedničkom radnom sastanku, koji je održan u petak, 15. veljače, predstavnik poduzeća ‘Šego’ izjasnio se da će nastaviti s neradnim nedjeljama, a iako nisu bili prisutni, takav prijedlog pismom su podržali i iz Konzuma. Predstavnice ‘Mlina i pekara’ iz Siska i ‘Lonije’ iz Kutine, obavijestit će svoje vlasnike o inicijativi, koju podržavaju, ali traže da sve trgovine ne rade nedjeljom, i da o tome odluku donese Općina.

Predstavnica ‘Tiska’ jedina je naglasila da je pitanje mogu li oni ne raditi nedjeljom, zbog tvrdih ugovora s izdavačima dnevnih novina, koje izlaze i nedjeljom, ali i zato jer je sama opstojnost kioska u Lipovljanima poslovno upitna. Vlasnica domaće pekare nije se, na žalost, ni odazvala na sastanak.

Na zajedničkom sastanku Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani i predstavnika trgovačkih poduzeća koja imaju trgovine na području općine Lipovljani zaključeno je da se pokrene službena inicijativa prema svim trgovačkim poduzećima o neradu trgovina nedjeljom i praznikom. Odluku o tome da se brani rad nedjeljom Općina Lipovljani nije u mogućnosti donijeti, jer nema te zakonske mogućnosti, no zato Nikola Horvat predlaže zajednički dogovor svih poduzeća i potpisivanje ugovora o poštivanju nerada trgovina nedjeljom i praznikom i fair-play poslovanju.

Dok se čeka očitovanje trgovačkih poduzeća, može se istaći da bi postizanje dogovora o neradnim nedjeljama bio spas i ostvarenje sna za 20-tak zaposlenih trgovkinja na području općine Lipovljani, ali i pokazatelj mogućnosti ostvarenja tog dugogodišnjeg zahtjeva svih trgovaca u Hrvatskoj.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content