• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NEDOVOLJNA KONTROLA BIOLOŠKOG MINIMUMA UZROK SU NARUŠAVANJA EKO SUSTAVA I PRESUŠIVANJA RIJEKE PAKRE U PILJENICAMA

O tome kako se, i zašto, dogodilo da je tijekom  26. i 27. lipnja, rijeka Pakra u Piljenicama, potpuno presušila u dužini od 1,5 kilometar, zbog čega je nastala i nepopravljiva šteta na njenom eko-sustavu, održan je sastanak u uredu Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani, u utorak, 30. lipnja. S predstavnicima Vodno-gospodarske ispostave Lonja-Trebež iz Kutine, ribičkog društva ‘Šaran’ i vijećnika u općinskom Vijeću Damira Kvaternika, analizirano je to neugodno događanje i zatraženo je da se ubuduće takvi događaji ne ponavljaju, i na vrijeme sprečavaju.

Zbog opravdanih radova na utvrđivanju i saniranju obale rijeke Pakre kod Banove Jaruge, koja poplavom ugrožava dio tog naselja kod visokih voda, djelatnici Vodoprivrede zatvorili su dotok vode u Pakru, kako bi voda otekla s mjesta gdje moraju izvršiti radove. Niže od Banove Jaruge, u Pakru je trebala dotjecati voda iz ‘vodnog minimuma’, koji je sustavom odvodnje kod Piljenica i Akumulacije Pakra izgrađen, no on nije bio u funkciji. Kako nitko od djelatnika VGI Lonja – Trebež, koji su nadležni za kontrolu održavanja biološkog minimuma rijeke Pakre to nije kontrolirao, nizvodno je od tzv. gumene brane kroz Piljenice, vodostaj pao na nulu, uz zadržavanje vode tek u nekoliko dubljih jama u koritu Pakre.

13-IMG-20150627-WA0007To je dovelo do pomora ribe, neovlaštenog izlova ribe, ali i uništenja velikog djela eko-sustava tog dijela toka Pakre, što će se odraziti i na ostali dio rijeke. Ribolovci ŠRD ‘Šaran’ iz Lipovljana, proljetos su, kroz svoj programa rada i gospodarenja vodama, poribili Pakru u Piljenicama, pa se šteta na gubitku ribljeg fonda procjenjuje na nekoliko tisuća kuna vrijednosti ribe koju su pustili u Pakru. Zahvaljujući isključivo snalažljivosti mještana Piljenica i njihovom angažmanu na spašavanju ribe izbjegnuta je i veća katastrofa i još veći ekološki incident. Da je stanje u Piljenicama ozbiljno, govori i podatak da se od petka, 26. lipnja, upozoravalo na ovakvo stanje putem komunalne službe, mjesnog odbora, te pozivima brojnih mještana prema djelatnicima koji su tada bili na terenu, a kako nije bilo pomaka u rješavanju ovog problema, u subotu je alarmiran i Centar 112, pa je uzbuna bila još veća.

03-WP_20150627_009U razgovoru s Mariom Repićem, voditeljem VGI za mali sliv ‘Lonja-Trebež’ iz Kutine, i njegovim zamjenikom Željkom Uzelom, doznalo se da su radovi uzvodno, u Banovoj Jarugi, posredno,  a zatvaranje toka Pakre, izravnim uzrokom presušivanja Pakre u Piljenicama. Razlog presušivanju što predviđeni dotok ‘vodnog minimuma’ nije funkcionirao jer su dovodni kanal i cijev zamuljeni, od prošlogodišnjih visokih i poplavnih voda, što ih je u VGI-u  iznenadilo, a stanje nitko nije kontrolirao, pa se nije na vrijeme reagiralo. Da se pomor ribe mogao spriječiti dokazivao je, na sastanku, Josip Hudec, predsjednik ŠRD ‘Šarana’, a svemu tome prigovorio je i Damir Kvaternik, vijećnik Općinskog vijeća iz Piljenica, u ime svih mještana. Foto dokumentaciju izložio je Nikola Horvat, općinski komunalni redar, koji je primio velik broj telefonskih poziva iz Piljenica, te tražio rješenje problema, a Mario Ribar je zatražio da se nadoknadi načinjena šteta i pronađe rješenje kako bi se takvi problemi i ekološki incidenti u budućnosti u potpunosti izbjegli. O svemu su informirani i nadležni inspektorati RH.

Osim problema s funkcioniranjem izgrađenog sustava regulacije vodotoka Pakre, Ilove i akumulacijskog jezera Pakra, čelnici Vodno-gospodarske ispostave iz Kutine ukazali su i na problem s tzv. ‘Toševim mlinom’ u Piljenicama, koji je u privatnom posjedu, i čija brana treba zadržavati vodu, a ne zadržava, zbog ne održavanja. Problem je veći što je mlin u privatnom vlasništvu, pa rješavanje problema i sanacije brane nije u nadležnosti općine, a ni Hrvatskih voda, VGI Lonja – Trebež. O ovom problemu i potrebi sanacije brane, općinske službe će upozoriti vlasnika Toševog mlina o potrebi sanacije brane, kako bi u budućnosti pomogla u zadržavanju biološkog minimuma. Temeljem svega navedenog, zbog mnogih problema oko nasipa i zamuljenja sustava uslijed visokih voda uzrokovanih prošlogodišnjim ekstremnim padalinama, garancije od predstavnika H.voda, da se slični incident u Piljenicama s Pakrom neće ponoviti – nema. No zaključeno je da će se kontrole biološkog minimuma od strane predstavnika H.voda na rijeci Pakri povećati, te da će se u budućnosti  kroz kvalitetniju komunikaciju na vrijeme upozoravati o određenim planovima na infrastrukturnim zahvatima, kako bi se i u slučaju mogućih sličnih scenarija moglo na vrijeme reagirati i spriječiti ovakvi incidenti.                (Damir SMETKO)

01-WP_20150627_00714-IMG-20150627-WA000804-WP_20150627_01005-WP_20150627_01112-IMG-20150627-WA0000

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content