• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA ‘UKRAJNISKOJ VEČERI PJESME I PLESA’ U LIPOVLJANIMA NASTUPILA JE I LESJA GORLICKI IZ UKRAJINE

Tradicionalnu kulturnu priredbu u Lipovljanima, ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, članovi KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana ove su godine održali u subotu, 6. listopada. Obilježio ju je nastup Lesje Gorlicki, cijenjene mlade pjevačice iz Ukrajine, koja izvodi lemkivske i ukrajinske narodne pjesme.

                ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, u Društvenom domu u Lipovljanima, otvorili su pjevači domaćeg društva ‘Karpati’ koji zbornim pjevanjem čuvaju pjesme i jezik svojih predaka. Zajedno sa zborom, jednu pjesmu kao solista otpjevao je i Ivica Ardan, član zbora. Plesači ‘Karpata’ otplesali su Kozačok, i još dugo bi trebali promicati ukrajinske plesove, kao članovi ‘Karpata’.

                Kao gosti ukrajinske večeri nastupili su članovi mlade Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača. Članovi ‘Karpata’ već su kod njih gostovali, pa je njihovim nastupom u Lipovljanima suradnja ponovo potvrđena.

                Na ukrajinskoj večeri nastupili su još i članovi ukrajinske udruge ‘Taras Ševčenko’ iz Banja Luke, te članovi društva ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda. U dva navrata, tijekom večeri, na lipovljanskoj pozornici nastupila je, kao posebnost priredbe, i mlada, talentirana i cijenjena pjevačica Lesja Gorlicki, koja izvodi lemkivske i ukrajinske narodne pjesme. Bilo je to osvježenje priredbe za sve prisutne, a osim društava koja su nastupala, kao gosti na priredbi su bila i društva Ukrajinaca iz Vojvodine i Italije.

                Sve goste i izvođače, na početku priredbe, pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’ i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj. Svjetsku federaciju iseljenih Lemki  predstavila je Jaroslava Galik iz Ukrajine, a zahvalu za uspješan rad na očuvanju kulturne baštine i predstavljanje Lipovljana u Hrvatskoj i inozemstvu, uputio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

                Nakon dvosatnog programa, svi okupljeni su nastavili zajedničko druženje, uz večeru i ukrajinske pjesme. ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Šumarskog fakulteta, Općine Lipovljani i Ukrajinske zajednice RH.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content