• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na Skupštini Vatrogasne zajednice istaknuto je ulaganje od 100.000 kuna u vatrogasnu opremu

         Redovnom godišnjom Skupštinom, Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, zaokruženo je vrijeme osvrta na rad dobrovoljnih vatrogasnih društava općine Lipovljani u prošloj, 2018. godini. Djelovanje vatrogasaca bilo je uspješno, nije bilo većih požara, radilo se i na obrani od poplave, a uložena su i znatna novčana sredstva u obnovu i povećanje vatrogasne opreme.

         U Vatrogasnom domu u Lipovljanima, 26. po redu, Skupština je održana uz prisutnost 21 od 23 člana Skupštine, te većeg broja uvaženih gostiju iz Vatrogasnih zajednica Sisačko moslavačke županije. Na Skupštini su još bili prisutni Mijo Brlečić, predsjednika i zapovjednika VZ SMŽ i Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani.

Skupštinu je vodio Zlatko Pješ, zapovjednik VZ općine Lipovljani, a članovi vodstva bili su još Danijel Ribarić i Nada Toš. Nakon odslušanih himni i uvodnog dijela, pozdrava gostiju i predlaganja dnevnog reda, izvješće o radu Vatrogasne zajednice općine Lipovljani podnio je Danijel Ribarić, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Lipovljani.

U svom, detaljnom izvješću o radu i aktivnostima Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, Danijel  Ribarić podsjetio je na dugu i bogatu povijest vatrogastva na lipovljanskom području, koje je prošle godine navršilo punih 130 godina neprekinute tradicije i uspješnog djelovanja. U prošloj godini također su nastavili razvoj protupožarne zaštite, što je i temeljna zadaća vatrogastva. Održane su 4 sjednice članova predsjedništva i zapovjedništva Vatrogasne zajednice.

-Na 3. sjednici predsjedništva i zapovjedništva, održanoj 30. kolovoza, 2018. donijeli smo odluku o nabavi vatrogasne opreme u vrijednosti 100.000 kuna. Od toga, iz redovnih sredstava izdvajamo 60.000 kuna, a ostalih 40.000 kuna osigurala je Općina Lipovljani na čelu s Nikolom Horvatom, te mu se i ovim putem zahvaljujemo što je prepoznao naš rad i što nas podržava u financijskom pogledu, a vjerujem da će tako i u budućnosti nastaviti – naglasio je Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani, tijekom izvješća o radu VZO u prošloj godini.

O radu zapovjedništva, te svakog od četiriju društava ove Vatrogasne zajednice, uz pisano izvješće, govorio je i Zlatko Pješ. Osvrnu se na rad svakog društva i ukazao na potrebe svakog društva u daljem radu.

Vatrogasna zajednica općine Lipovljani lani je ostvarila ukupni prihod od 230.298 kuna, od čega su redovna sredstva iz proračuna općine Lipovljani ostvarena u iznosu od 205.000 kuna. Ukupni rashodi u 2018. godini bili su u iznosu od 227.954 kune, od čega je samo za nabavu vatrogasne opreme za sva četiri društva izdvojeno103.425 kuna. Financijski plan za ovu godinu predložen je u iznosu od 207.000 kuna.     

Rasprave o izvješćima nije bilo, pa su ona jednoglasno prihvaćena. Prihvaćen je i plan rada za ovu godinu, te financijski planovi za ovu i 2020 godinu.

Za sve aktivnosti i rad u vatrogastvu, svim vatrogascima lipovljanske općine, ali i ‘dobar i tih njihov rad’, čelništvu Vatrogasne zajednice čestitao je Mijo Brlečić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice SMŽ. Uz zahvalu, on je govorio i o pripremi novog Zakona o vatrogastvu, koji bi trebao donijeti promjene u radu, ali i financiranju dobrovoljnog vatrogastva, što bi bilo primjereno obzirom na snagu i potrebe za vatrogastvom.  

Na kraju godišnje Skupštine, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, zahvalio je svim vatrogascima za sve što čine u obrani i zaštiti materijalnih vrijednosti i ljudskih života na području općine Lipovljani. Općina financijski podupire, i podupirat će i dalje, rad vatrogastva koliko više može, i više nego li je to zakonski propisano, kako bi osigurala punu zaštitu svih. Veseli i uključivanje mladih u rad vatrogasnih društva, u male poteškoće društva u Krivaju. Cilj Općine Lipovljani je osigurati što viši stupanj zaštite za stanovnike i gospodarstvo. Financijski plan je prihvatljiv, a poduprijet će se i nova nabava vatrogasne opreme, rekao je Nikola Horvat, i još jednom zahvalio vatrogascima za sve što čine za općinu Lipovljani, uz želju da imaju što manje intervencija.

Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani, na završetku Skupštine darovao je svim društvima fotografiju s prošlogodišnjeg zajedničkog izleta mladih vatrogasca u Varaždin, koljevku hrvatskog vatrogastva. Članovi Skupštine i gosti iz desetak drugih vatrogasnih zajednica naše županije, nastavili su se družiti na zajedničkom domjenku. Tom prigodom Mijo Brlečić, predsjednik VZ SMŽ poklonio je knjigu o vatrogastvu u sisačkoj gornjoj Posavini i Trebarjevu, općinskom načelniku Nikoli Horvatu.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content