• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA PRVOM GOSPODARSKOM SUSRETU IZNIJETE SU MOGUĆNOSTI ZA GOSPODARSKU SURADNJU IZMEĐU HRVATSKE I ČEŠKE

Gospodarskim susretom o mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Češke, s posebnim naglaskom na gospodarske potencijale općine Lipovljani i Sisačko-moslavačke županije, započeli su ovogodišnji  ‘Lipovljanski susreti’. U zgradi Narodne knjižnice i čitaonice, u petak, 21. kolovoza popodne gospodarski susret, koji je po prvi puta održan u okviru ove centralne manifestacije nacionalnih manjina Republike Hrvatske, otvorio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, a bili su prisutni gospodarstvenici iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji već posluju s Češkom, ili su zainteresirani za pokretanje poslovne suradnje.

Gospodarski skup započeo je Josip Krajči, član Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2015.’,  i zajedno s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani, inicijator gospodarskog okupljanja. Naglasio je kako je cilj kroz ‘Lipovljanske susrete’ otvarati poslovne, razvojne i gospodarske potencijale Lipovljana i čitave županije, i to dugoročno. Dobri gospodarski rezultati ne mogu se očekivati preko noći, no ‘Lipovljanski susreti’ žele biti mjesto razmjene kvalitetnih i svrsishodnih informacija za sve zainteresirane, male i srednje poduzetnike, ulagače, ili veće investitore. Zato je zahvalio svima koji su se odazvali na gospodarski susret.

Načelnik Mario Ribar otvorio je gospodarski susret i naglasio kako želi da se dobra suradnja raznih prijatelja i gostiju ‘Lipovljanskih susreta’, kulturne manifestacije, nastavi i na gospodarskom polju, a organiziranje gospodarskog skupa podržao je i Boris Mesarić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, i tijekom svog obraćanja iznio je više mogućnosti gospodarske suradnje s Češkom.

Čestitke na organiziranju gospodarskog skupa, u okviru ‘Lipovljanskih susreta’, organizatorima je uputio i Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, koji se u svom radu zalaže za što veću gospodarsku suradnju između Hrvatske i Češke i Slovačke, u čemu veliku ulogu imaju baš pripadnici tih nacionalnih manjina koji kod dogovaranja poslovne suradnje pomažu  u lakšem sporazumijevanju. Kulturne veze među ovim zemljama su izvrsne, a sada treba raditi na što jačem povezivanju gospodarstvenika.

                Biranim riječima i sa zadovoljstvom, početak rada gospodarskog susreta, pozdravio je Bohuslav Zavodil, savjetnik u veleposlanstvu Češke u Hrvatskoj, u svoj ime, i u ime Martina Košatke, veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj, ovogodišnje zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’. Nakon pozdravnih riječi, Bohuslav Zavadil, kroz prezentaciju je predstavio obim dosadašnje gospodarske suradnje između Češke i Hrvatske, u kojoj Češka više izvozi i ima pozitivno poslovanje u odnosu na Hrvatsku, ali i nove mogućnosti Češke Republike za buduće poslovne partnere. Također, kroz prezentaciju, Zbyneka Peška, direktora CzechTrade-agencije predstavljen je način i mogućnosti koje nudi Češka budućim poslovnim partnerima, a moguće ih je ostvariti kroz agenciju.

Osvrt na dosadašnju suradnju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije s Češkom, prezentirala je Brankica Grd, direktorica HGK Županijska komora Sisak.

Prisutnim gospodarstvenicima i gostima izlaganje s prezentacijom održao je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je predstavio gospodarske potencijale općine Lipovljani, i mogućnosti ulaganja u buduće poslovne zone koje će biti smještene na izuzetnom prometnom položaju, između autoceste i željezničke pruge.

                Nakon prezentiranja mogućnosti i potencijala Češke i Hrvatske, na gospodarskom susretu predstavljeni su i primjeri dobre prakse, gospodarskog poslovanja između Hrvatske i Češke. Tako je Jasna Snovak, iz društva ‘Euro galant’ iz Popovače iznijela iskustva ugovaranja poslovne suradnje s gospodarskim partnerima iz Češke.            Dario Hanziml, direktor poduzeća ‘Charvat’ iz Daruvara, koje se bavi visokom tehnologijom podijelio je dobra iskustva s ulaganjem i suradnjom s češkim poslovnim partnerima, pomoću koji se širi posao  i u drugim zemljama. Prikazan je višeminutna prezentacija poslovanja na češkom jeziku.

Vrlo zanimljivo bilo je izlaganje i Željka Lovraka, direktora ‘Bohemian eko sustavi’ iz Daruvara, koji je govorio o suradnji Češke i Slovačke s Hrvatskom na projektima obnovljivih izvora energije, ali i mogućnostima i prilikama za gospodarsko povezivanje Lipovljana, i sličnih manjih sredina, te Sisačko-moslavačke županije, na objektima proizvodnje ekološke energije. Neki od prezentiranih objekata već se gradi, pa se mogu pogledati i tijekom realizacije.

                Na kraju dobrih primjera, Mate Knezović, menadžer iz Kutine, predstavio je uspješan poljoprivredni softer poduzeća AGRIVI iz Kutine, kao mogućnost uspješnog poslovanja i na svjetskoj razini, s znanjem iz Hrvatske. Ponudio je suradnju Općini Lipovljani na tom projektu, ali i Češkoj, u koju žele proširiti svoj posao.

Ovogodišnji gospodarski skup, u okviru ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ završio je zaključcima o mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Češke, s naglaskom na prilike gospodarskog razvoja općine Lipovljani i Sisačko-moslavačke županije, koju donosi multikulturalnost ‘Lipovljanskih susreta’.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content