• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na ‘Danima slovačke kulture u Lipovljanima’ poklonjena dva glazbena instrumenta mladim glazbenicima

Uvodnim izlaganjem o programu Dana kulture, njenim izvođačima i ciljevima prezentiranja kulturnih i drugih sadržaja, na otvaranju Dana slovačke kulture u Lipovljanima 2020 ( Dni slovenskej kultúry v Lipovl’anoch ), u subotu, 24. listopada govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

Nakon uvodnog dijela, održano je stručno izlaganje ‘Glagoljica – zaboravljena baština’, koju je priredila Sanja Kralj Vukšić ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, a izložio ga je Josip Krajči. Glagoljica povezuje Slovačku i Hrvatsku jer se je u obje zemlje koristila u počecima pismenosti. U Slovačku su glagoljicu donijeli sveta braća Ćiril i Metoda, a najpoznatiji spomenik pismenosti u Hrvatskoj je Bašćanska ploča pisana glagoljicom. Zato bi ubuduće glagoljici u Matici slovačkoj željeli dati više pozornosti.  

Osim pisane baštine, pjevačka skupina KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izvela je nekoliko slovačkih pjesma i podsjetila na bogatu i raznovrsnu pjevačku baštinu Slovaka. Nakon njih, s tri izvedene pjesme, glazbeno-pjevačko bogatstvo Slovaka, predstavila je i muška pjevačka skupina ‘Orava’ iz Međurića, u pratnji glazbenog sastava.

Na kraju predstavljanja bogatstva Slovačke kulture, prikazani su kroz video uratke, kulturni spomenici u Slovačkoj, turističke ljepote Tatri i najpoznatije gastronomske delicije Slovačke. U Društvenom domu Lipovljani, gdje je održan program Dana slovačke kulture, bila je postavljena i izložba ručnih radova Jozefine Hlupić, članice Matice slovačke Lipovljani.

Na kraju, po prvi puta, organiziranih Dana slovačke kulture u Lipovljanima, započela je jedna vrlo zanimljiva i pohvalna akcija. Naime, Matica slovačka Lipovljani, brinući se za svoju budućnost, poklonila je dva glazbena instrumenta učenicima glazbene škole. Za sada, na dvije godine, a ako se planirana suradnja realizira, i u trajno vlasništvo, Tamari Matejaš, učenici 6. razreda glazbene škole, kupljena je violina, a Manuelu Zemanu, također učeniku glazbene škole, u nabavci je harmonika. Kako sviraju, na glazbenim instrumentima, pokazali su na završetku ove kulturne manifestacije. Matica slovačka Lipovljani, uza sebe je vezala dvoje mladih i nadarenih glazbenika iz Lipovljana, osiguravši im vlastite glazbene instrumente, kako bi bili još uspješniji u glazbenom obrazovanju. Za nešto više od 20 tisuća kuna vlastitih sredstava, osigurali su dugogodišnju suradnju s njima za svoje potrebe. Za nadati je da će se takva akcija nastaviti i idućih godina.

Dani slovačke kulture održani su u rigoroznim uvjetima zaštite od pandemije koronavirusa, a organizatori su se pridržavali svih epidemioloških mjera. Cijeli program iznijelo je 38 osoba i šteta je što ga nije moglo vidjeti puno više članova, ali i žitelja Lipovljana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content