• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Molitvu za žrtve gladomora vodio je vladika Milan Stipić

Ukrajinci, ukrajinska društva i udruge diljem svijeta, svake godine krajem studenog obilježavaju godišnjicu holodomora, odnosno gladomora ukrajinskog naroda u doba Sovjetskog saveza, tijekom prve polovine 20. stoljeća. Tako su i članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana, u nedjelju, 28. studenog dostojanstveno i s bogatim programom, i ove godine podsjetili na genocid svojih sunarodnjaka, kako to čine već niz godina.

        Podsjećanje na gladomor započelo je svečanom liturgijom u župnoj crkvi grkokatoličke župe sv. Ane u Lipovljanima, a predvodio ju je osobno mons. Milan Stipić, vladika Križevačke grkokatoličke biskupije uz subratstvo o. Nikole Stupjaka, župnika grkokatoličke župe Lipovljani. Tijekom misnog slavlja, razlažući o čitanju iz Evanđelja, koje je govorilo o izlječenju jedne žene u hramu, tijekom subote, dana za odmor, vladika Milan Stipić, povezao je taj događa s današnjicom u kom zbog provođenja loših zakona stradavaju mnogi ljudi. Tako je bilo i za vrijeme gladomora, i za vrijeme svjetskih ratova, a ni sadašnjost nije imuna na uništavanje čovjeka zbog provođenja zakona.

        Liturgijsko slavlje, sveta misa zadušnica, u župnoj crkvi u Lipovljanima završilo je zajedničkom panahedom za sve stradalnike gladomora, a posebice onog najtežeg gladomora tijekom 1932./33. godine u čitavoj Ukrajini. Panahedu je vodio vladika, uz pjevanje crkvenog zbora lipovljanske grkokatoličke župe.

        Nakon molitvi u crkvi, ni jaka kiša nije spriječila polaganje cvijeća i paljenje svijeća za sve umorene u genocidu gladomora, u cintoru župnog dvora, ispred spomenika Tarasu Ševčenku.

        U završnom dijelu dostojanstvenog sjećanja na žrtve tri vala gladomora u Ukrajini, tijekom prve polovice 20. stojeća, članovi ‘Karpata’ i njihovi gosti, pogledali su jednosatni dokumentarni film o gladomoru, koji teško tereti boljševičku, komunističku vlast Sovjetskog saveza, o oduzimanju hrane, a time i života ukrajinskom seljaštvu. Računa se da je u tri vala genocidnog gladomora umoreno više od 15 miliona Ukrajinaca, baš koliko ih danas živi van Ukrajine.

        -Mnoge smo teškoće i stradanja prošli, no unatoč svemu još smo tu, još nas ima. I bit će nas zauvijek – naglasio je Vasilj Kyrylić, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, koji je prisutnima u Lipovljanima govorio o genocidnom gladomoru u Ukrajini.

        Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kyrylić od početka je bio prisutan na obilježavanju gladomora u Lipovljanima, kao i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Svima se za dolazak zahvalio Ivan Semenjuk, predsjednik Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’, a veleposlaniku Kyryliću i svim članovima ukrajinske zajednice na lipovljanskom području zahvalio se i Nikola Horvat, pružajući im podršku na obilježavanju strašnog gladomora, u kojem je hrana postala oružje za istrebljivanje političkih neistomišljenika i pripadnika drugog naroda. Sjećanje i molitve jedini su način ukazivanja na zlo koje se dogodilo ukrajinskom seljaku i cijeloj Ukrajini. Program obilježavanja održan je uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH i Ukrajinske zajednice RH.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content