• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MOLITVE I SVIJEĆE ZA PRVE BRANITELJSKE ŽRTVE U RAJIĆU 1991. GODINE

Dan sjećanja na prve braniteljske žrtve u Domovinskom ratu na novljanskom području održan je u Rajiću, u ponedjeljak, 7. rujna u popodnevnim satima. Komemorativnoj svečanosti u ime općine Lipovljani prisustvovala je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani.

Dan sjećanja na trojicu branitelja koji su prvi poginuli, od tenkovske granate na crti obrane u Rajiću, 7. rujna 1991. godine, započeo je otkrivanjem spomen ploče jednom od njih. Na nogometnom igralištu NK ‘Sokol’ iz Rajića, otkrivena je spomen ploča, kojom je ujedno, imenovano i igralište tog nogometnog kluba, imenom poginulog Željka Nikića iz Rajića.

Potom je kolona sjećanja krenula od župnog dvora na brdo iznad Rajića, na mjesto pogibije Željka Nikića, Željka Jakubeka iz Starog Grabovca i Marijana Jugovića iz Višnjice. Uz željezni križ i spomen-ploču položeno je cvijeće i upaljene su svijeće. Počast je odala i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća i Ivan Doležal, pripadnik stožera 125. brigade HV-a. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća okupljenima su se obratili Marko Klasan, kao zapovjednik 1. voda 62. samostalnog bataljuna HV-a, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Toni Petrović, izaslanik MUP-a RH. Nakon njih, na mjestu pogibije trojice branitelja i još 9 ranjenih, održana je molitva.

Komemorativna svečanost završila je u rajićkoj župnoj crkvi sv. Tome Apostola misnim slavljem koji je vodio vlč. Josip Penčić, župnik župe Rajić. Na komemorativnom skupu najavljena je izgradnja većeg spomen-obilježja prvim braniteljskim žrtvama novljanskog područja, uoči Male Gospe u Rajiću, 1991. godine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content