• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Izvršeni prvi radovi na restauraciji glavnog oltara u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima

Od veljače 2019. godine, kad su izvršena prva konzervatorsko restauratorska istraživanja drvenih i zidanih dijelova, traju radovi na obnovi i uređenju glavnog oltara u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima. Krajem studenog ove godine izvršeni su i radovi na uređenju i zaštiti gornjeg, zidanog dijela oltara, a u subotu, 28. studenog iz Zagreba, potpuno obnovljeni vraćeni su kipovi sv. Petra i Pavla.

Do završetka uređenja zidanog dijela oltara, kipovi su smješteni u donjem dijelu crkve uz Isusov grob. Tabernakul s glavnog oltara još se nalazi na restauraciji u Zagrebu, a završetak se očekuje tijekom 2021. godine. Konzervatorsko restauratorske radove na oltarnim kipovima sv. Petra i Pavla obavili su Iva Prpić, konzervator restaurator i Miroslav Usenik, akademski slikar, konzervator restaurator.

U kraćem razgovoru s Miroslavom Usenikom i Ivom Prpić, potvrđeno je da su kipovi drveni, da su izrađeni krajem 17. stoljeća, vjerojatno oko 1780. godine, jer je župna crkva sazidana 1772. godine. Prošli su temeljitu i dugotrajnu zaštitu i restauraciju, koja bi ih sljedećih 50 i više godina trebala očuvati u izvornom obliku. U gornjem dijelu zone oltara obnovljeno je 6 kerubinskih glavica, te pozlaćena zrakasta rozeta i zidani dijelovi oltara.

Radovi na obnovi i zaštiti glavnog oltara izvode se uz dozvolu konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, financira ih župa sv. Josipa, uz financijsku potporu Općine Lipovljani i donatora, na čemu se svakodnevno angažira velečasni Tomislav Pavlović, sadašnji župnik župe sv. Josipa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content