• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MATICA SLOVAČKA LIPOVLJANI OBILJEŽILA PRAZNIK SV. CYRILA I METODA

U nedjelju 08.07.2017. u sklopu obilježavanja slovačkog državnog blagdana Praznika svetog Cyrila i Metoda, u Slovačkoj etno kući u Željanskoj 63 Lipovljani, održan je prigodan program koji je započeo izložbom rukotvorina i dječjih radova članova Matice slovačke Lipovljani.

Program se nastavio okupljanjem slovačkih obitelji u dvorištu etno kuće, gdje je svojim uvodnim govorom nazočne pozdravio predsjednik Matice slovačke Josip Krajči. Istaknuo je važnost odavanja počasti dvojici braće koji su prije više od 1000 godina na naše prostore donijeli neprocijenjiv dar koji, kako ističe Josip Krajči, traje i danas – pismo i kršćanstvo. Dovoljan je to razlog za odavanje počasti njihovim djelima i izražavanje poštovanja i zahvalnosti prema njima i onima koji su u to vrijeme vladali na ovim prostorima. Pozvao je i na daljnju suradnju s našim susjedima s kojima dijelimo povijest, te pozvao na dobrotu, pažljivost, razumijevanje i toleranciju.

U 18 sati program se nastavio godišnjom izvještajnom skupštinom matičara koju je predvodio predsjednik Josip Krajči, a nazočne je pozdravila i zamjenica načelnika općine Lipovljani Ljiljana Tomić. Uslijedio je stručni osvrt „O znanju solunske braće za pismo i vjeru solunskog naroda“ gdje su glavnu riječ imali počasni član Matice slovačke Ivan Hudec, te Dragutin Pasarić – povijesničar, novinar, izdavač, a ujedno i čovjek koji je cijeli svoj život posvetio promociji svoga kraja brinući se ponajprije o kulturno – povijesnom identitetu zajednice kojoj pripada.  

Nakon završene skupštine nazočni su imali priliku uživati u prigodnom nastupu kulturno umjetničkog društva „LIPA“ te mješovitog pjevačkog zbora „LIRA“ uz okrijepu hranom i pićem. U vrlo veseloj i dobroj atmosferi druženje se nastavilo do kasnih sati. Kao i svake godine obilježavanje ovog blagdana  ovjekovječeno je „milenijskom“ fotografijom svih prisutnih nasmiješenih i ponosnih lica. Još jednom su Lipovljani dokazali kako su uistinu metropola hrvatskih nacionalnih manjina i koliko je važno promicati zajedništvo, mir i prijateljstvo u zajednicama poput ove.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content