• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

„LIPOVLJANSKI SUSRETI“ SVEČANO OTVORENI PRED VIŠE TISUĆA LJUDI

Ovogodišnje „Lipovljanske susrete“, u ime visoke pokroviteljice, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, otvorio je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije i predsjedničin izaslanik, u subotu, 25. kolovoza na velikoj pozornici u centru Lipovljana. Svečanost otvorenja održana je pred predstavnicima kulturno-umjetničkih društava 8 nacionalnih manjina, velikog broja uvaženih gostiju i uzvanika, veleposlanstava, saborskih zastupnika i pred više tisuća posjetitelja „Lipovljanskih susreta“.

Svečano otvorenje „Lipovljanskih susreta 2018.“ započeo je, pozdravnim govorom, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora „Lipovljanskih susreta“. „Lipovljani predstavljaju u punom smislu riječi kulturu 14 naroda. To je jedna posebnost, prepoznatljivost ujedno i bogatstvo Lipovljanja, a upravo to bogatstvo različitosti te ljubav prema čovjeku i zajedništvo, glavni je razlog zbog kojih Lipovljani u vrijeme mjeseca kolovoza postaju i ostaju nezaobilazan dio Hrvatske, ali i europske kulturne baštine.“ Istaknuo je načelnik Nikola Horvat te pozdravio i zahvalio svim gostima na dolasku i svim izvođačima kulturno-umjetničkog programa i sudionicima Lipovljanskih susreta, svim pokroviteljima i sponzorima, a osobito volonterima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pripomogli u održavanju ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

O važnosti „Susreta“  i očuvanju tradicijske baštine svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na svečanom otvorenju govorio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.Naglasio je da „Susreti“ moraju poslužiti kao primjer i praksa mnogima u promicanju toliko nužne uzajamne tolerancije, povjerenja i suživota.

Otvorenju je prisustvovao i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Daniel Maksymiuk, zajedno sa svojom obitelji.  Veleposlanik je još jednom istaknuo kako su Lipovljani doista mjesto gdje se susreću razne kulture i dokazuju koliko je bitno međusobno se poštivati i surađivati i tako doprinijeti obogaćivanju kulturnog i društvenog života sredine u kojoj se nalaze. Na vrlo dobrom hrvatskom jeziku izrazio je zadovoljstvo što je ove godina zemlja partner upravo KANADA.

Cijeli Lipovljanski susreti savršeno se slažu sa vrijednostima koje Kanada promovira svijetu. Kanađani čvrsto vjeruju da smo jaki, ne usprkos raznovrsnosti naše države, već upravo zahvaljujući njoj. Ponosni smo na naše multikulturalno društvo i također vjerujemo da stvaramo mirni i sretniji svijet kada prigrlimo i slavimo sve oblike različitosti. Čestitam načelniku Horvatu na pristupu koji podržava i slavi različitost ovdje u Lipovljanima, i čestitam organizatorima Lipovljanskih susreta  što nastavljaju tradiciju kulturalne razmjene, koja obogaćuje svakodnevni život Lipovljana i jača društveno tkivo ovog dijela Hrvatske.’

U ime glavnog pokrovitelja Lipovljanskih susreta 2018., gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, svima nazočnima obratila se zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, te izrazila zadovoljstvo što je Grad Zagreb i ove godine mogao pomoći u organizaciji LS-a, donirajući već treću godinu za redom iznos od 150 tisuća kuna.

Lipovljanske susrete otvorio je  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i župan Sisačko-moslavačke županije, izrazivši veliko zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati ovakvom događaju koji stavlja fokus ne samo na značaj njegovanja kulturne baštine već i na jačanje i poticanje lokalne i regionalne suradnje. Naglasio je kako su nacionalne manjine veliko bogatstvo Hrvatske i kako u Lipovljanima složno i zajedno žive s hrvatskim narodom, što je pravi primjer suživota. Čestitao je svima koji njeguju kulturnu baštinu svojih predaka, jer čuvanje prošlosti je jamstvo budućnosti.

Svečanost otvorenja i ovogodišnjih „Lipovljanskih susreta“ uveličali su članovi Mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ iz Lipovljana, koji su hrvatskom himnom započeli svečanost otvorenja, a nakon njega, nastupila je Nina Kraljić sa bendom“Trio“ te svojim impresivnim glasom otpjevala veličanstvenu „Odu radosti“.

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnjih „Lipovljanskih susreta“ započeo je kulturno umjetnički program kojeg je pjesmom i plesom izvelo deset KUD-ova koji su predstavili bogatstvo svojih nacionalnih manjina.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content